Flere danskere har indført kødfri dage og ønsker at spise grønnere i hverdagen.
Faktisk vil to ud af tre danskere gerne skrue ned for deres kødforbrug og op for grøntsagerne. Det viser en rundspørge fra Salling Group.
Men man behøver ikke gå på kompromis med proteinerne af den grund, siger Lene Møller Christensen, der er akademisk medarbejder med speciale i ernæring ved DTU Fødevareinstituttet.
- Det vigtige er, at man varierer sine kilder til planteprotein. Forskellen er nemlig, at kød typisk indeholder hele "pakken" af essentielle aminosyrer, mens planterne typisk er rige på nogle og fattige på andre, siger hun.
Et oplagt bud er bælgfrugter, siger Nikolaj Bach, der er bachelor i medicin med industriel specialisering og vært på podcasten "Træningstimen".
Bælgfrugter kan være bønner, kikærter, linser, lupiner eller tofu.
- Bælgfrugternes force er, at de mætter og indeholder en god portion protein i forhold til, at det er fra planter, siger han.
Bønner og kikærter kan både spises hele - eller som henholdsvis postej og hummus.
Proteinerne mister ikke deres kvalitet af at blive tilberedt, tilføjer Lene Møller Christensen.
- Det er ikke så meget anderledes, end hvis man hælder hakket kødfars i en kødsovs, siger hun.
Nødder, kerner og frø er en anden oplagt kilde til planteprotein.
Men de er samtidig mere energitætte.
- Her kommer variationen ind i billedet. For nødder indeholder meget fedt og mætter ikke på samme måde som eksempelvis bælgfrugterne, men det er stadigvæk sundt at spise lidt nødder, siger Nikolaj Bach.
Samtidig risikerer du at indtage flere toksiner og mere cadmium end anbefalet, hvis du spiser nødder - og især hørfrø og solsikkekerner - i overdrevne mængder.
- De er dog et vigtigt element i en grøn kost, så brug dem gerne som drys og topping eller bag dem ind i brødet, siger Lene Møller Christensen.
Supermarkedernes plantefars - som eksempelvis er fremstillet af ærteproteiner - er et tredje bud.
Plantefars er dog i nogle tilfælde også meget fedtmættet, så kig på varedeklarationen.
Som tommelfingerregel kan du gå efter en variant, hvor der er flere gram protein end fedt pr. 100 gram, råder Nikolaj Bach.
- Nogle typer plantefars har markant flere kalorier fra fedt end fra protein. Og så er det i hvert fald ikke en 1-1 erstatning for magert kød. Men der findes også plantefars med en fornuftig fordeling, siger han.
Kornprodukter er en anden og måske lidt overraskende proteinkilde.
Havregryn indeholder eksempelvis en god portion protein, men også ris og fuldkornsbrød indeholder en del.
- Og kornprodukterne er noget, den gennemsnitlige dansker i forvejen spiser meget af, siger Lene Møller Christensen.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS