»Egenkontrol er en forudsætning for en god fødevarekontrol, men svindelssagerne vi har set med halvråddent kød handlede om svindel. Det vil en øget egenkontrol ikke hjælpe på,« siger centerleder på Videncenter for fødevare og sundhed, Gitte Gross.
Udmeldingen kommer efter en ekspertgruppe har anbefalet fødevareminister Carina Christensen (K) en større reform af fødevarekontrollen.
Eksperterne anbefaler, at der tages flere prøver for muggent eller gammelt kød hos grossisterne. Men færre stikprøvekontroller i detailhandlen.
Sidste år kostede stikprøverne 73 millioner kroner, og det er de penge, som eksperterne mener, at man kan få mere fødevaresundhed for, hvis virksomhederne i højere grad fører egenkontrol.
Gitte Gross mener ikke, at det er stikprøverne, der tager mange penge fra fødevarekontrollen:
»Man har skåret mange prøver væk, så det er ikke kontrollen, der tager ressourcerne i dag.«
Hun går i den modsatte retning og forslår flere kontroller fra myndighederne:
»Det handler det om, at myndighederne bedre skal kunne tjekke op mere dybtgående end tidligere,« siger hun.
Hun henviser til en taskforce, der lavede en stikprøvekontrol på fem virksomheder og virkelig gik i dybden. Resultatet var, at der alle steder var problemer. Derfor mener hun, at vejen frem er grundigere kontrol.