københavnske firmaer snyder kunderne
Forbrug ? Firmaerne udstilles på nettet, hvis de ikke efterlever Forbrugerklagenævnets afgørelser

Skjoldede skindjakker, ødelagte lynlåse og sort skærm på den nyindkøbte computer.
24 københavnske virksomheder står lige nu på den sorte liste ? www.firmatjek.dk ? over firmaer, der ikke efterlever Forbrugerklagenævnets afgørelser.
Langt de fleste af de dømte firmaer accepterer dog nævnets afgørelser.
»Vi kan helt klart mærke, at hjemmesiden har en effekt. Vi har mange firmaer i røret kort tid efter, de er kommet på nettet. Så sørger de for at rette sig efter vores afgørelser, så de bliver fjernet fra siden. Så hjemmesiden har ført til, at flere firmaer nu efterlever afgørelserne hurtigere end før,« fortæller Abid Khan, sagsbehandler i Forbrugerklagenævnet.

Strid om ladcykel

En af dem, der siden november har stået på www.firmatjek.dk er den københavnske cykelforretning Cash & Carry. En tvist om en ladcykel endte til køberens fordel, og indtil videre har forretningen ikke villet rette sig efter afgørelsen:
»Jeg synes, det er latterligt, at vi står der for 500 kroner. Nu har vi sat i værk for at betale de 500 kroner tilbage, men det er nu ikke på grund af, at vi står på hjemmesiden. Det er lige meget med den,« fortæller Frank Nielsen, daglig leder af Cash & Carry på Vesterbrogade.
Hos Forbrugerklagenævnet er man glade for, at ni ud af ti virksomheder retter sig efter nævnets afgørelser. Og med hjemmesidens oprettelse for 2,5 år siden har de fået et ekstra våben i kampen mod genstridige firmaer:
»Hjemmesiden er effektiv. Vi kan se, at alle de store firmaer har respekt for den, så du ser hverken Fona eller Merlin på siden. For på hjemmesiden kan du se afgørelserne, og så selv vurdere, om du vil handle i forretningerne eller ej,« siger Abid Khan.

Afviser afgørelser

Selvom flere firmaer frygter hjemmesiden, så er der dog stadig en del, der ikke vil respektere Forbrugerklagenævnets afgørelser.
»Hver tiende virksomhed retter sig ikke efter vores afgørelser, og så har klageren mulighed for at tage sagen til en domstol,« lyder det fra Abid Khan.
Sidste måned klikkede 6.000 personer sig ind på hjemmesiden, hvor 64 virksomheder står opført. Efter et år bliver virksomhederne slettet fra listen.