Københavns beskidte søer er rene
Millioner af kroner og hundredvis af gedder har gjort Søerne rene og frodige som aldrig før. Netop derfor har de lugtet gennem hele efteråret og kommer måske også til det i det nye år

Det har været ekstra hårdt at være løber, fodgænger eller cyklist i de mørke måneder i København.

Gader og stier rundt omkring Søerne har i perioder hørmet som en sandstrand fuld af rådnet tang, og store grønne klumper alger driver rundt i kanterne og sætter synssansen på samme hårde prøve som lugtesansen.

Søernes ydre snyder dog, fortæller biolog Kim Michelsen. Siden 2002 har han stået i spidsen for et millionprojekt, som med hjælp fra planter, gedder og rensningsanlæg har tømt søerne for skidt. Projektet sluttede sammen med 2006, og Kim Michelsen kalder det en ubetinget succes.

»Og jeg vil gerne lægge hovedet på blokken. Vi er faktisk lykkedes med alle de punkter, vi havde,« erklærer han.

Klareste vand i nyere tid

Målene var at gøre vandet rent og at få flere planter og hundredvis af rovfisk som gedder og aborrer til at leve. Rovfiskene spiser de slemme skidtfisk, som ellers spiser de gavnlige dafnier, der er med til at holde algerne nede.

Fem år, 12,3 millioner kroner og flere udsving i vandkvaliteten senere er Søerne kommet i så god balance, at vandet ude i søerne er det klareste i nyere tid. Stanken og de døde alger i vandkanten er faktisk et resultat af den nyvundne harmoni, forklarer Kim Michelsen. Mange planter på søbunden giver nemlig mange døde planter i overfladen.

»Det hedder vandpest, og man kender det fra akvarier. Planten gror til langt hen på efteråret i søer med fuld vegetation, inden den dør. I år har vi oven i købet haft en sommer, som har været benhård for miljøet med 30 grader i vandet, og det kan noget af den øvrige vegetation ikke lide. Når den dør og løber sammen i hjørnerne, begynder det at lugte,« siger Kim Michelsen.

Projektlederen glæder sig over, at langt de fleste planter er så stærke, at de har overlevet to varme somre, også selvom det betyder, at lugten og algerne vender tilbage, hvis vi får endnu én. Stærke planter og en stor mængde rovfisk betyder nemlig, at Søerne formentlig beholder sit rene vand, også nu hvor det ambitiøse projekt er overstået.

»Hvis naturen ikke tager røven på os, og det tror jeg faktisk ikke, at den gør, så bliver det hele endnu mere stabilt til næste år. Vi får nogle naturlige søer med forskellige vandplanter – men det bliver aldrig en alpesø med helt rent vand, som du kan drikke,« lyder det.