Københavnere er traditionelle og kedelige og langt mindre kreative og eksperimenterende end jyder, i hvert fald når det drejer sig om traditioner om at spise sild. Det konkluderer Glyngøre på baggrund af en stor konkurrence i sildeopskrifter.
»Københavnerne spiser langt flere karrysild og gammeldags modnede sild end jyderne, der til gengæld mere er til de marinerede sild, som de ofte eksperimenterer med ved at tilsætte forskellige og anderledes ingredienser,« forklarer Lars Ølgod Pedersen, produktchef i Glyngøre.
Hindbærsild
»Københavnerne lever måske en travl hverdag og har ikke inspirationen til at lave nogle helt anderledes sildeopskrifter,« siger konkurrencens vinder, Lis Krøjer Vang.
Bornholmske Lis Krøjer Vang vandt konkurrencen på sine hindbærsild, som hurtigt faldt i dommernes smag. Som tidligere leder af en delikatesseafdeling har hun stor erfaring med eksperimenterende sildeopskrifter og kan særligt anbefale kombinationen af sild og bær.
Det var nærmest en tilfældighed, at hun sendte sin opskrift på hindbærsild, frem for sine brombærsild, som hun også varmt anbefaler.
Bornholmerne var ikke overraskende stærkt repræsenteret i konkurrencen, men bidrog ikke med én eneste opskrift med røgede sild.
Alle danskere er dog fælles om at spise sild i juletiden, hvor sildeproducenterne oplever deres absolutte højsæson.
»Næsten halvdelen af alle de marinerede sild spises til jul, påske og pinse. Hver dansker spiser i gennemsnit et halvt kilo marinerede sild til disse højtider – det er dobbelt så meget som i Sverige og fire gange så meget som i Norge,« fortæller Lars Ølgod Pedersen.