København undgår gigaregning for aktivering

Københavns Kommune kan ånde lettet op. Regningen for Farvergadesagen om aktivering er skrumpet med over 300 millioner kroner.
Situationen i jobcentret i Farvergade var åbenbart ikke så grel, som Arbejdsmarkedstyrelsen først antog.
Situationen i jobcentret i Farvergade var åbenbart ikke så grel, som Arbejdsmarkedstyrelsen først antog. Foto: Colourbox

Københavns overborgmester kan rive skrivebordets største rudekuvert i stykker. Kommunen slipper nemlig for at betale 324 millioner kroner tilbage til staten for fejlagtig aktivering.

Det er Arbejdsmarkedsstyrelsen, der netop har afgjort, at det store beløb skal stryges.

Det sker, fordi Københavns Kommune har kunne dokumentere, at størstedelen af de stærkt kritiserede aktiveringstilbud, som kommunen tilbød arbejdsløse københavnere i 2008-2009, faktisk levede op til kravene om et fremmøde på 25 timer om ugen.

I 2009 slog Arbejdsmarkedsstyrelsen ellers fast, at Københavns Kommune havde brudt loven og snydt tusindvis af ledige for den rigtige hjælp i et jobcenter i Farvergade.

Derfor blev kommunen dengang mødt med et krav om tilbagebetalingen af 390 millioner kroner.

Overborgmester i København, Frank Jensen (S), er godt tilfreds med det anseelige nedslag i refusionen til staten.

"Vi er meget glade for, at Arbejdsmarkedsstyrelsen er enig i, at Københavns Kommune faktisk overholder loven. Det er et skridt på vejen, at styrelsen trods alt ikke vil foretage modregning for de projekter, der har haft 25 timers ugentligt fremmøde og dermed frafalder 325 mio. kr. af deres oprindelige krav på 390 mio. kr," siger han.

Men selvom altså regningen er skrumpet med over 300 millioner kroner, så vil styrelsen fortsat modregne over 65 mio. kr. i refusion.

"Og hvad den sag angår, har Københavns Kommune ikke ændret position. Vi er fortsat uenige i styrelsens tolkning af loven. Derfor vil vi nu læse Arbejdsmarkedsstyrelsens brev nøje med vores advokater, hvorefter Arbejdsmarkedsstyrelsen snarest vil høre fra os," siger overborgmesteren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.