København bliver en renere by næste år
Hovedstaden har været så beskidt i 2006, at rekordmange borgere og turister har klaget. Ny strategi skal sikre, at det ikke gentager sig i 2007.

Da Bent Lohmann bevægede sig ad Nørregade og Skindergade lørdag formiddag, mødte han et syn, der er mere end velkendt i julefrokosternes højtid: Gader klædt i glasskår efter nattens festligheder. Det syn slipper formanden for lokalrådet i Indre By formentlig for næste år.
Københavns Kommune varsler en markant og 30 millioner kroner bedre indsats for at holde byen ren i 2007. Det glæder Bent Lohmann.
»Det er nødvendigt. Her i Indre By sejler det hver morgen efter de dage, diskotekterne holder åbent. I december er det glasskår, og i sommerhalvåret er det papir og pizzabakker, der flyder. Og nogle steder får det lov til at ligge indtil mandag morgen,« oplever han.

Sviner om sommeren

Driftschef i Vej & Park, Thomas Rasch, er udmærket klar over problemerne. Især i Indre By, hvor de såkaldte cafégader - de livlige sidegader til Strøget - kun bliver fejet og får tømt skraldespande en af dagene i weekenden. I fremtiden skal det ske både lørdag og søndag - og ikke kun i Middelalderbyen.
»Det vil for eksempel også ske på Elmegade og andre steder, hvor der sker noget i nattelivet. I dag er det ikke kønt søndag morgen,« erkender Thomas Rasch.
Ud over dette generelle løft året igennem, vil kommunen gøre en ekstra indsats i sommerhalvåret fra april til oktober. Sommeren giver ekstra meget liv på gaden ? og mere svineri. Ud over den daglige morgenrengøring af byen indsætter kommunen derfor såkaldte snappehold, der går de store strøggader igennem om eftermiddagen.
»Meningen er, at de skal tage, hvad der er dukket op af skrald i løbet af dagen. Desuden vil vi indføre en strøgpatrulje, der er uddannet til at påtale, hvis butikkerne ikke overholder kommunens retningslinjer for, hvor de for eksempel må stille deres varestativer. På den måde forsøger vi at få hele gågademiljøet til fremstå pænere,« forklarer Thomas Rasch.

Borgerne må hjælpe

Et andet led i kommunens strategi er, at de nuværende 7.000 skraldespande i kommunen suppleres med 400-500 nye. En del af disse bliver forsynet med et telefonnummer, som borgerne kan ringe på, hvis skraldespanden trænger til at blive tømt. I det hele taget skal borgerne inddrages mere i, at København fremstår som en af Europas reneste og pæneste byer. Det skal blandt andet ske via en holdningskampagne i foråret.