Kodesprog i terror-sag
Telefonaflytninger i den såkaldte Glostrup-sag viste, at de tiltalte har brugt et kodesprog, der til tider forvirrede dem selv

Det var svært ikke at trække på smilebåndet, da retten i Østre Landsret tirsdag gik i gang efter frokostpausen. Fra højttalerne kom nemlig høje pruttelyde. Det var en telefonaflytning mellem de tiltalte A og B, der blev afspillet, og midt i samtalen gik A på toilettet, hvilket også kom med på båndet.

Men ellers var der ikke meget at grine af for A. Anklagerne afspillede flere telefonsamtaler, hvor der tydeligvis blev talt i kodesprog. Til tider havde selv A svært ved at gennemskue, hvad der egentligt var ment med forskellige udtalelser.

Men han kunne dog huske, at i langt de fleste tilfælde handlede det om, at han skulle lave berigelseskriminalitet. For eksempel blev det flere gange nævnt, at Maximus ville købe en restaurant eller klub, som A og B skulle prøve at finde frem til. I virkeligheden betød det, at A og B skulle finde et velegnet sted at røve. Men selv om det til sidste lykkedes A at finde et sted, blev det aldrig til noget med røveriet.

Til gengæld kom det frem, at A på et tidspunkt selv overvejede at tage ned til bosnisksvenske Maximus, der ved retten i Sarajevo er blevet dømt 15 års fængsel for planlægning af terror, i Bosnien. I en telefonsamtale fortæller B om en besked, som han havde modtaget af Maximus:

»Louise sendte en besked. Hun bor på et hotel og kan ikke finde en lejlighed. Så sagde Abu Mustafa, at måske kunne Abu Hovedbanegården hjælpe,« hørte man B sige.

I virkeligheden betød det, at Maximus ikke kunne finde en lejlighed, og at dansketyrkiske AC, der blev dømt 13 års fængsel i samme sag som Maximus, derfor foreslog at bede A om hjælp. Blandt andet derfor overvejede A at tage ned til Maximus.

»Men det kunne jeg ikke, fordi jeg skulle lave mit svendestykke,« forklarede A.

Efter at A havde siddet i vidnestolen hele dagen, bad forsvarer Kristian Mølgaard retten om at stoppe, fordi hans klient tydeligvis var ved at være træt. Derfor lægger anklagerne onsdag højst sandsynligt ud med fortsat at afhøre A.