Kloge kvinder er vilde med jagtbøsser
I alt har 16.000 kvinder i Danmark jagttegn - og der kommer stadig flere af dem. Foto: Colourbox
Antallet af kvindelige jæger er stigende, og det er især blandt de veluddannede, at hobbyen hitter.

Hun er ligeså vild med at gribe til jagtbøssen, som hun er for at have hovedet i en bog.

Det viser en stor undersøgelse blandt 2.000 kvinder med jagttegn i Danmark som afdækker, hvem den moderne kvindelige jæger er.

"Hvis man skal sige noget overordnet, er kvindelige jægere generelt meget veluddannede - og generelt velstillede," fortæller Bodil Olesen, museumsinspektør for Kvindemuseet, til Newspaq.

Kvindemuseet står sammen med Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum bag undersøgelsen.

Den viser, at størstedelen af de i alt 16.000 kvinder, som i dag har jagttegn i Danmark, har en længere videregående uddannelse.

"Disse kvinder er mere veluddannede, end hvis du kigger på den gennemsnitlige del af den danske befolkning," lyder det fra museumsinspektøren.

Hun understreger, at man dog skal kigge længe for at finde én med langt hår og make up i den store flok af jagtinteressede i armygrønt.

"Det er stadigvæk et lille antal af kvinder, men hvor det samlede antal af jæger faktisk har vist sig at være faldende inden for de sidste fire årtier - med undtagelse af de seneste to år - har kurven for kvindelige jægere tilgengæld været opadgående," forklarer Bodil Olesen.

I 1970'erne udgjorde kvindelige jæger således godt én procent blandt folk med jagttegn, mens tallet i 2009 var steget til 5,8 procent.

Halvdelen af kvinderne med tegnet er dog ikke aktive jæger. Kun 8.000 af dem indløser det årligt.

Det mener, Bodil Olesen handler om typen af kvinder, der er tiltrukket af at tage jagttegn.

"Det er jo en gruppe af kvinder for hvem, der ikke er nogen døre, der skal være lukket. Er der en lukket dør, er man også kvinde for at få sparket den op," vurderer hun og forklarer, at det for kvinderne ikke handler om at nedlægge et dyr.

I alt har 95 procent svaret, at det er naturoplevelsen, der er det vigtigste.