Klatrere forcerer ikonisk klippevæg på 900 meter
De to klatrere er her ved at forberede opstigninge. Turen op ad Dawn Wall er blevet kaldt den sværeste klippeklatring i verden. Billedet er fra 28. december. Foto: Tom Evans/AP
Med de bare næver har to amerikanere gennemført "verdens sværeste klatretur" op ad stejl og glat klippe.

Onsdag lykkedes det to bjergbestigere at fuldføre en historisk klatring op ad en ikonisk klippevæg på cirka 900 meter i den amerikanske nationalpark Yosemite i Californien.

Det har taget de to mænd næsten tre uger at besejre Dawn Wall, der rager lige op mod himlen. Klippesiden er næsten fuldstændig glat med meget få sprækker og fremspring.

De to dristige klatrere, den 36-årige Tommy Caldwell og den seks år yngre Kevin Jorgeson, blev oversprøjtet med champagne og krammet af deres hustru og kæreste, da de som de første uden brug af klatreudstyr endelig nåede toppen af monolitten - en stor stenblok - El Capitan onsdag eftermiddag lokal tid.

Der er omkring 100 klatreruter op ad El Capitan, men intet kan sammenlignes med Dawn Wall, forklarede Tom Evans, en erfaren bjergbestiger, i weekenden til The New York Times.

- Hvis de gennemfører det, vil det være den sværeste klatring nogensinde i verden, sagde Tom Evans til avisen.

Han klatrede første gang på El Capitan i 1958 og har i årevis set mange klatrere kapitulere over for Dawn Wall.

I 1970 lykkedes det for første gang en klatrer at nå toppen, men det var med hjælp fra udstyr.

Tommy Caldwell og Kevin Jorgeson har forberedt sig på opgaven i flere år, og de gennemførte opstigningen udelukkende ved brug af hænder og fødder. Det eneste hjælpemiddel var reb, der skulle forhindre dem i at styrte i døden.

Nætterne tilbragte klatrerne i bivuak-lignende telte monteret på den lodrette klippeside.

- Det her er ikke et forsøg på at erobre. Det handler om at realisere en drøm, skrev Jorgeson på Twitter tirsdag, inden de afgørende sidste meter af klippevæggen skulle bestiges.

/ritzau/AFP
via Listen To News