De snuser meget. Stikker hele trutten ned i anretningen og tager et ordentligt hiv – som en weekend-junkie med en stor bunke coke, han har ventet længe og utålmodigt på. Utroligt, at der ikke sidder madrester på dommernes fine næser, men det gør der altså ikke. Derefter får de et sirligt, nydende udtryk i ansigtet, og der nikkes anerkendende. Jo, den er skam god nok. Årets Kok 2007 løb søndag af stablen i Bella Center for 16. gang. 10 af landets dygtigste kokke havde kvalificeret sig til finalen, hvor lidt over fem timers gastronomiske udfoldelser skulle afgøre, hvem der er landets bedste kok.
En enkelt gang ser dommer Mikael Christensen ud, som om han lige har lugtet til en sur strømpe, men ellers er der overvejende sirlige blikke i dommerpanelet.
Mad når det er bedst
Længere borte i Centerhallen er DM i Tør Cocktail i fuld gang. Der bliver spillet høj diskomusik, og subwooferens tunge dunk kan høres helt ind i Østhallen. Ikke ligefrem dinnermusik, men det lader nu til, at dommerne er ret gode til at abstrahere fra det alligevel og koncentrere sig om det, det handler om. Mad, når det er allerbedst.
Det ligner mere kunst end mad, men dommerne putter det i hvert fald i munden, så helt giftigt kan det jo ikke være. Alt er dampet, snittet og sorteret på en måde, så det præsenterer sig flot for øjet.
Ukendte råvarer
Selve konkurrencen minder lidt om det engelske tv-program Ready Steady Cook på BBC.
Ved semifinalen får de 20 deltagere udleveret en ukendt råvarekasse og skal inden for to timer tilberede en ret på baggrund af råvarerne i kassen og en fælles buffet. Ved finalen er antallet af deltagere barberet ned til ti, og hver deltager skal inden for fem en halv time tilberede en tre-retters-menu – endnu en gang på basis af en ukendt råvarekasse og en fælles buffet. Menuen skal beskrives, og beskrivelsen skal afleveres til arrangøren senest én time efter start.
Helhedsindtrykket
Under selve bedømmelsen sidder dommerpanelet med front til publikum og smager på deltagernes bud, der kommer ind en efter en med få minutters mellemrum.
Der bedømmes i fem kategorier, som i sidste ende munder ud i kåringen af en samlet vinder.
Helhedsindtryk, harmoni og komposition, smag, nyhedsværdi/kreativitet og råvarehåndtering er kategorierne, hvor kokkene skal forsøge at score så mange point som muligt.
Makspoint i hver kategori er 20. Kokkene kommer fra nogle af landets fineste restauranter, og de går tydeligvis topprofessionelt ind til opgaven. Intet er overladt til tilfældighederne, og selvom der kokkereres uafbrudt i over fem timer, er der hele tiden misundelseværdig orden i de ti kokkes små køkkener.
Arrangøren af Årets Kok er Hotel-, Restaurant- & Turisterhvervet (HORESTA), og førstepræmien er 25.000 kroner og adgang til kvalifikationsrunden ved kokkenes VM, Bocuse d Or 2009. En konkurrence, som Rasmus Kofoed i dommerpanelet har opnået medaljeplacering ved hele to gange. Senest i år, hvor det blev til en sølvmedalje.
Vinderen af Årets Kok blev Ronny Emborg fra Restaurant Premisse i København.
Til historien hører, at Ronny Emborg var assistent for Rasmus Kofoed, da han vand bronze ved VM for kokke i 2005.