Klapjagt på sociale bedragere
Flere lufthavnskontroller vil i fremtiden afsløre sociale bedragere, der tager offentlige ydelser med til udlandet. Foto: Tariq Mikkel Khan / POLFOTO
Fra i dag skærpes kontrollen med danskere, der tager kontanthjælpen med til udlandet eller arbejder, samtidig med at de får dagpenge.

Sociale bedragere går en hård tid i møde.

I dag træder nye regler i kraft. De gør det nemmere at få skovlen under ledige, der både modtager løn og dagpenge eller som f.eks. tager kontanthjælpen med til udlandet, selv om de ifølge loven skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

De nye regler betyder skærpede sanktioner, bedre samarbejde mellem kommunerne og flere razziaer på arbejdspladser og ved grænserne, siger kontorchef i Pensionsstyrelsen, Susanne Bærentzen.

"Vi styrker kontrolindsatsen i lufthavne og ved grænseovergange, f.eks. hvis der kommer en bus, så kan vi stoppe den og finde ud af, om de, der kører med bussen, modtager sociale ydelser," siger Susanne Bærentzen til Newspaq.

Pensionsstyrelsen har netop gennemført en storstilet razzia på en række restaurationer i Roskilde, og den viser, at socialt bedrageri er udbredt.

"Markedet er igen til sort arbejde. Mange lader sig lokke af at tjene lidt ekstra. De har måske været ledige længe, og det er svært at få arbejde. Vi kan i hvert fald se, at der er en stigning i antallet af ansatte i virksomhederne, der er på dagpenge og kontanthjælp," siger hun.

Men også mange ledige arbejder hvidt - og tjener over 50.000 kroner - mens de samtidig modtager fulde dagpenge.

Mens 29 i 2010 faldt i den fælde, er tallet for 2011 helt oppe på 377, visen helt nye tal fra Pensionsstyrelsen.

"Det er rigtig, rigtig mange, og det viser, at der er en voldsom stigning i misbruget, både hvad angår sort og hvidt arbejde," siger Susanne Bærentzen.

Foruden at tilbagebetale de penge, man uberettiget har fået, kan ledige blive skåret i fremtidige udbetalinger. Men det værste er, at man stemples som lovovertræder.

"Man får en sigtelse og bliver anklaget for bedrageri. Hovedparten af de sager, vi politianmelder, ender med, at folk bliver dømt. Det er måske det alvorligste, at du får en plet på straffeattesten," siger Susanne Bærentzen.