KL: Regeringen ofrer svage i dagpengekrise
Hjælp til arbejdsløse, som falder for den kortere dagpengeperiode, kan ramme folk på kontanthjælp.

En redningsaktion rettet mod de ledige, der snart løber tør for dagpenge, kommer til at betyde dårligere aktivering og mindre støtte til en anden presset gruppe:

Kontanthjælpsmodtagerne.

Sådan lyder kritikken fra Kommunernes Landsforening (KL) og Dansk Socialrådgiverforening i kølvandet på regeringens finanslovudspil, skriver Avisen.dk.

- De svageste dagpengemodtagere kommer nu til at fjerne ressourcer fra de svageste kontanthjælpsmodtagere, som i forvejen ikke har det for let - og det finder vi ikke rimeligt, siger KL-formand Erik Nielsen (S) til netavisen.

Som led i finansloven vil regeringen fjerne en halv milliard kroner fra kommunernes aktivering, som i alt koster seks milliarder årligt.

Pengene skal i stedet bruges til uddannelse af ufaglærte ledige - og dermed udgøre en slags redningsplanke for en del af de ledige, som risikerer at falde for den forkortede dagpengeperiode.

Socialrådgivernes formand Bettina Post mener, at kontanthjælpsmodtagerne må se sig ofret for den seneste tids stærke fokus på dagpengemodtagere på vej mod afgrunden.

- Regeringen ved jo godt, at man ikke kan fjerne en halv milliard, uden at det får konsekvenser. Men kontanthjælpsmodtagerne har jo ikke noget talerør eller nogen formand, som bliver indkaldt til forhandlinger, siger hun til Avisen.dk.

Erik Nielsen peger på, at den planlagte barbering af aktiveringsindsatsen i kommunerne vil gå ud over de ledige, der er længst fra arbejdsmarkedet.

De vil få tilbudt færre afklaringsprojekter, skræddersyede praktikforløb og målrettede kurser, vurderer KL-formanden.

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at træffe beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for en kommentar.

Men Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn erkender, at der er tale om en "benhård prioritering" af beskæftigelsesindsatsen fra regeringens side.

/ritzau/