KL-formand: Drop kontrollen af ledige
Landets jobcentre skal sættes fri, så de kun måles på resultater og ikke på, hvor mange gange, den ledige har været til samtale med jobcentret eller på kursus/aktivering, mener KL's formand. Foto: Colourbox
I valgkampens slutspurt sender kommunernes førstemand Jan Trøjborg et markant signal til alle partier: Jobindsatsen skal reformeres.

Ud med bureaukrati og kontrol. Landets jobcentre skal bruge alle deres kræfter på at skaffe de ledige i job.

Denne markante udmelding i valgkampens slutspurt kommer nu fra formanden for Kommunernes Landsforening, Horsens-borgmester Jan Trøjborg (S).

Han vil have en reform af beskæftigelsessystemet, så en stribe af de nuværende proceskrav om samtaler og aktivering sløjfes.

"I dag bruger de ansatte i jobcentrene tre fjerdedele af deres tid på papirarbejde og kontrol, og en stor del skyldes, at vi skal opfylde en lang række statslige krav til, hvornår de ledige skal til samtale, i aktivering og så videre. De proceskrav skaber ikke blot masser af bureaukrati, men er også alt for firkantede," siger kommunernes førstemand til KL's nyhedsbrev, Momentum.

I stedet skal jobcentrene have langt mere frie rammer til at finde den rette indsats for den enkelte ledige.

"De ledige har jo meget forskellige behov alt efter den enkeltes situation, og vi bør i stedet slippe jobcentrene 'fri' til at give den hjælp, som giver mest mening for at få den enkelte ledige i job," siger Jan Trøjborg.

Desuden slår han fast, at kommunerne er de eneste rigtige til at drive jobcentrene.

"Kommunerne er ganske enkelt de bedste til at hjælpe ledige i job. Det er nemt og enkelt for de ledige, at der er én indgang til beskæftigelsessystemet, uanset om man er på dagpenge, kontanthjælp eller er syg. Og det er en fordel for alle, at indsatsen ligger i ét politisk system med én ledelse og ét administrativt system," siger han.