Kirke vil beskyttes mod Pussy Riot-støtter
Ruslands ortodokse kirke overvejer vagtværn, efter Pussy Riot-støtter har lavet graffiti på kirker.

Af frygt for hærværk og hævnaktioner fra tilhængere af aktivistgruppen Pussy Riot beder Ruslands ortodokse kirke nu staten om hjælp til at beskytte kirker og andre religiøse steder.

Nu skal kirkerne beskyttes af såkaldte borgerværn, foreslår ortodokse ledere.

Forslaget kommer, efter at tre kvindelige medlemmer af Pussy Riot i sidste uge blev idømt hver to års fængsel for "hooliganisme motiveret af religiøst had", som domstolen udtrykte det.

De tre aktivister har siddet fængslet siden marts for en protestaktion, hvor de afbrød en gudstjeneste i Moskvas katedral, stillede sig op ved alteret og fremsagde en "punkbøn" til Jomfru Maria om at befri Rusland for den daværende præsidentkandidat Vladimir Putin.

Siden retssagen har flere kirker i forskellige byer været ude for, at der er skrevet slagord på deres mure, skriver en leder i den ortodokse kirke til indenrigsminister Vladimir Kolokoltsev.

Nogle borgerretsgrupper og aktivister har i forbindelse med retssagen udtalt, at det russiske retssystem ikke er uafhængigt, men modtager sine ordrer fra præsident Putin og den indflydelsesrige ortodokse kirke.

Striden har fået ortodokse aktivister til at lufte tanken om at oprette borgerværn eller vagtværn, der skal sørge for sikkerheden ved kirkerne.

De tre dømte kvinder - Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj og Maria Alekhina - har selv undskyldt, hvis deres protest krænkede de troendes følelser.

De har understreget, at aktionen udelukkende var rettet mod Putin.

Alligevel fandt domstolen, at kvindernes motiv var et had mod troende og den ortodokse religion.

Russisk politi leder fortsat efter yderligere to Pussy Riot-medlemmer, der har været på fri fod, mens deres tre veninder har siddet varetægtsfængslet.

/ritzau/dpa