Kina og Rusland nedlægger historisk veto
For første gang siden 1972 har Rusland og Kina nedlagt veto samtidig, da FN’s sikkerhedsråd stemte om fordømmelse af det tidligere Burma, Myanmar.

Det er ikke de tætteste bånd, Kina og Rusland har til hinanden. Men begge lande er enige om, at overtrædelse af menneskerettigheder ikke er et anliggende for FN’s sikkerhedsråd, med mindre det medfører fare for den regionale eller internationale sikkerhed. Og det mente de ikke var tilfældet i Myanmar (tidligere Burma).

Derfor nedlagde landene veto mod et amerikansk resolutionsforslag om at forlange, at Myanmars militære junta skal holde op med at forfølge mindretal og oppositionsgrupper.

Det er første gang siden 1972, at de netop de to permanente medlemmer af sikkerhedsrådet, Rusland og Kina, har nedlagt veto samtidig. Efter afstemningen – hvor ni lande stemte for forslaget, tre imod og tre afstod fra at stemme – kommenterede begge lande også mest på USA’s rolle i sikkerhedsrådet.

»Jeg håber, at nogle af vores partnere også lærte nogle lektier under dette forløb,« sagde den russiske FN ambassadør, Vitaly Curkin, ifølge Reuters.

Den kinesiske FN ambassadør mente, at USA opførte sig som om det var det eneste medlem af sikkerhedsrådet.

Fokus på Myanmar

Militæret har styret Myanmar med hård hånd siden 1962, hvilket har fået FN’s generalforsamling til at fordømme landet flere gange. Det har dog ikke påvirket lederne af Myanmar synderligt meget. Men selv om den seneste resolution ikke blev vedtaget, mente USA’s fungerende FN ambassadør Alejandro Wolff ikke, at borgerne i Myanmar skulle være alt for skuffede.

»Dette var et forsøg på at gøre verdenssamfundet opmærksom på situationen og at sende et klart signal om, at vi ikke har glemt jer. Og vi vil ikke glemme jer,« sagde Alejandro Wolff.

Ifølge ham strømmer flygtningene ud af Myanmar, hvilket medfører øget menneskehandel og spredning af AIDS.