Kina lukker døren til prominent retssag
Retssagen mod politikerkonen Gu Kailai er i gang. Sagen, hvor hun anklages for mord, holdes bag lukkede døre.

Hvad der skete under retssagen mod Gu Kailai står hen i det uvisse.

Dommeren i sagen i Hefei i det østlige Kina lukkede døren til sagen, hvor Gu anklages for mord på en britisk forretningsmand.

Der er tale om en af de politisk mest følsomme retssager i Kina i tre årtier. Gu's mand er det tidligere medlem af Kinas politbureau Bo Xilai.

Mange kinesere ser sagen mod hende som regimets opgør med Bo Xilai, der tidligere blev regnet for et godt bud på en mand, der kunne nå helt til tops i hierarkiet i Beijing.

Det var ventet, at retten ville slutte retsmødet torsdag klokken 11 lokal tid, men den fortsatte til ud på eftermiddagen.

Mens det ikke var klart, hvad der skete bag de lukkede døre, tog politiet uden for retsbygningen håndfast fat om to aktivister, tilsyneladende tilhængere af Bo Xilai.

De sang patriotiske sange, som symboliserer Bo Xilai. De to blev skubbet ind i civile biler, mens de sparkede og råbte.

- Jeg tror ikke på det her. Denne sag er afgjort på forhånd, forklarede Hu Jye, en midaldrende mand, den udenlandske presse, der stod uden for den politiafspærrede retsbygning.

Gu Kailai har fået beskikket en advokat af regimet. Efter dagens retsmøde sagde en embedsmand ved domstolen ifølge nyhedsbureauet AFP, at forsvareren ikke modsatte sig mordanklagen.

Det er ikke umiddelbart klart, om retssagen nu er forbi, eller om der er flere retsmøder.

Embedsmanden sagde, at der endnu ikke er faldet dom.

De internationale nyhedsbureauer skriver, at det er så godt som sikkert, at hun kendes skyldig i mord.

Gu Kailais liv har taget en drastisk vending i år. Hun er advokat, men hendes liv som velhavende og privilegeret hustru til en højtstående partiembedsmand fik en brat afslutning med Bo Xilais fald og mordanklagen.

Anklagen siger, at hun forgiftede den britiske forretningsmand Neil Heywood, da de to drak vin, og han blev fuld.

De første sigtelser sagde, at hun myrdede ham på grund af en strid om ulovlige transaktioner. Nu lyder motivet, at hun skal have myrdet briten, fordi han truede hendes søn.

/ritzau/Reuters