Kina: Ingen trussel fremsat mod Færøerne
Sagen om trusler eller ikke trusler mod Færøernes frihandel med Kina fortsætter – og store politiske kræfter er i spil. (Foto: Scanpix)
– Den kinesiske ambassadør i Danmark udførte sine normale opgaver, da han diskuterede med den færøske regering, siger ambassadøren selv om den spegede sag.

Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, tager nu til genmæle mod beskyldningerne om, at han skulle have presset de færøske myndigheder til at indgå et samarbejde med den kinesiske techgigant Huawei. Det skriver DR.

Det fremgår ellers af en hemmelig lydoptagelse, at han under et møde med lagmand Bárður á Steig Nielsen for en måned siden, truede med at sætte en stopper for en frihandelsaftale mellem de to lande, hvis ikke teleskabet Føroya Tele indgik en aftale om 5G-netværk med Huawei.

Men nu afviser ambassadøren denne påstand.

– Den kinesiske ambassadør i Danmark udførte sine normale opgaver, da han diskuterede med den færøske regering om forbindelserne mellem de to sider, skriver ambassaden i en e-mail til DR Nyheder. – Ambassadøren fremsatte ingen trussel og hørte heller ikke nogen sådan klage fra den færøske side, fortsætter ambassaden.

Frihandelsaftale i spil

Færøerne har i de senere år lagt arbejdet hårdt for at indgå en frihandelsaftale med netop Kina. Alligevel benægter lagmand Bárður á Steig Nielsen at have følt sig presset af den kinesiske ambassadør.

– Det er en samtale mellem to lande, og det er ikke noget offentligheden som sådan har brug for at få noget at vide om, siger han til DR Nyheder.

– Hverken jeg eller andre på Færøerne, der har snakket med den kinesiske ambassadør, har følt sig presset til noget som helst på noget som helst tidspunkt.

Desuden blander landsstyret sig slet ikke i "hvad de kommercielle selskaber laver," siger Bárður á Steig Nielsen.

Det er USA's skyld

Ifølge den kinesiske ambassade skal årsagen til beskyldninger om pres og trusler findes i det anstrengte forhold mellem USA og Kina.

– Huawei er et privat firma. Det er også et kinesisk firma. Når USA åbent bruger sin statsmagt til at mobbe Huawei og blatant truer Færøerne i færøske og danske aviser, er det den kinesiske ambassadørs pligt at sikre, at Huawei får en retfærdig og lige behandling i Danmark, skriver ambassaden til DR Nyheder.

via Listen To News