Kina bliver nyt eksportmekka
Dansk Industri forventer, at Kina i 2030 vil være Danmarks tredje største eksportmarked kun overgået af Tyskland og Sverige. Foto: www.colourbox.com
Dansk Industri forventer, at Kina i 2030 vil være Danmarks tredje største eksportmarked kun overgået af Tyskland og Sverige.

Danmark skal satse mere på samhandlen med Kina, hvis vi skal klare os fremover.

Det mener Dansk Industri (DI).

Over de sidste ti år er samhandlen med Kina steget med hele 13,5 procent per år, og Kina er nu tæt på at overhale USA som Danmarks vigtigste handlenspartner uden for Europa.

Det siger cheføkonom i Dansk Industri, Allan Sørensen.

"Det, der gør Kina interessant for dansk eksport, er, at det er et marked med rigtig mange mennesker og et marked med utrolig høj økonomisk vækst, og det vil de også have de næste 10 år," siger han til Newspaq.

Dansk Industri forventer, at Kina i 2030 vil være Danmarks tredje største eksportmarked kun overgået af Tyskland og Sverige.

Det skyldes, at Kina får flere og flere pengestærke forbrugere, og at væksten i Kina i øjeblikket er på otte procent.

"De 10 procent rigeste kinesere sidder på en tredjedel af økonomien, og 10 procent kinesere er 130 millioner mennesker. Så det er et stort marked, og de har forholdsvis mange købedygtige forbrugere efterhånden," siger Allan Sørensen.

I øjeblikket går kun 2,7 procent af den danske eksport til Kina. DI forventer, at det niveau i 2030 vil være på 10 procent.

Også på importsiden er der muligheder for Danmark. Det skyldes, at de kinesiske varer er 40 procent billigere end samme varer i EU.

"Takket være de lave produktionsomkostninger i Kina kan danske virksomheder få billigere underleverancer, der gør dem mere konkurrencedygtige. Samtidig høster forbrugerne store fordele ved at handle med kineserne. Hvis vi skulle have købt de samme varer i Europa, ville det have kostet os 23 millioner mere," siger Allan Sørensen.

I går var det præcis 10 år siden, at Kina officielt trådte ind i Verdenshandelsorganisationen (WTO), og dermed blev organisationens 143. medlem.