Sensommeren er der, hvor du høster frugten af det arbejde, du har lagt i køkkenhaven resten af året.
Men midt i blomstrende krydderurter, bugnende bærbuske og solmodne tomater kan du være lidt strategisk omkring det kommende år.
Hvis du eksempelvis drømmer om flere - eller en ny sort - jordbærplanter, kan du med fordel plante dem nu.
- Hvis du planter bær i sensommeren, når de at slå ordentlige rødder inden vinteren. Derfor vil de sætte flere blomster og dermed bær næste år, fordi de får et forspring, siger Peter Norris, der er havebogsforfatter og specialiseret i økologiske køkkenhaver.
Sommeren har også den planlægningsfordel, at du stadig kan huske, hvad der er plantet hvor, og hvordan resultatet blev.
Den viden kan du bruge, når du lægger planer for næste sommers køkkenhave, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.
- Skriv dine erfaringer ned i en havedagbog. For til marts kan man typisk ikke huske, hvad der skete sidste år, siger hun.
Tegn en skitse over, hvad du lige nu har stående på hvilke pladser i køkkenhaven. Det vil også optimere næste års høst. For du skal gerne lave et såkaldt sædskifte for at undgå sygdomme og skadedyr.
- Det betyder, at man helst ikke skal så de samme frø og planter på samme plads år efter år, siger Louise Møller.
Vær emsig med saksen
Brug også sensommeren til at gøde dine eksisterende jordbærplanter. Det skal være, efter du har høstet årets bær. Hvis du gøder inden, bruger planten nemlig energi på at sætte blade fremfor bær.
- Det er nødvendigt, hvis jordbærplanterne skal bevare livskraften og sætte flere bær til næste år, siger Louise Møller.
Overvej også, om du vil lade nogle af sommerens afgrøder stå. Hvis du eksempelvis lader et par salatplanter stå, vil de løbe i stok. Og hvis du lader et par ærteplanter være, bliver de udtørret i solen.
- Herefter kan du høste frøene. Og de frø kan du gemme hen over vinteren og så igen til næste år, siger Peter Norris.
Hvis du har krydderurter, skal du til gengæld være emsig med saksen, hvis de går i blomst.
Når din timian eller basilikum bruger krudt på at sætte blomster, bruger den nemlig ikke særlig meget krudt på at sætte nye blade. Og det er typisk bladene, man bruger i madlavningen.
- Så hvis man vil strække sin sæson for krydderurter mest muligt, skal blomsterne fjernes, siger Louise Møller.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS