Khader frygter blodig borgerkrig i Syrien
De voldsomme kampe mellem Syriens hær og oprørsstyrker er forstadiet til blodig borgerkrig, mener Naser Khader

Der venter syrerne en meget blodig borgerkrig, som kan udarte i etnisk udrensning mellem Syriens regerende mindretal af alawitter og befolkningens flertal af sunnimuslimer.

Det vurderer Naser Khader, som er mellemøstanalytiker ved tænketanken Hudson Institute i Washington. Det forhenværende folketingsmedlem er vokset op i Syrien og har kontakt med flere kilder i landet.

- Syrerne er i et forstadie til en meget blodig borgerkrig, hvor forskellige etniske grupper slår andre etniske grupper ihjel, siger Naser Khader.

Syriske regeringsstyrker stormede lørdag Damaskus-forstaden Shaba, nu da kampene har bidt sig fast i hovedstaden.

Onsdag sprængtes her en bombe under et møde i den nationale krisestab, så fire af præsident Bashar al-Assads nærmeste medarbejdere, heriblandt forsvarsministeren og Assads svoger, omkom.

Det er usikkert, hvem der stod bag til trods for, at Syriens Frie Hær hævder at have udført angrebet.

- En teori går på, at de, der blev slået ihjel, var i færd med at kuppe Assad. Derfor står regimet bag, siger Naser Khader.

- Den anden teori er, at det lykkedes oprørerne at infiltrere Assads livvagter, så man slog både forsvars-, viceforsvars- og indenrigsministrene ihjel, fortsætter han.

Det forlyder, at Assad er flygtet til den alawitiske højborg Latakia ved kysten, hvor han tog sin ny forsvarsminister i ed torsdag. Skønt kampene kommer stadig tættere på Assad, kan det vare måneder, før han er færdig som præsident, påpeger Khader.

- De værste kampe foregår i forstæderne til Damaskus med fem-seks millioner indbyggere. I visse bydele har oprørerne overtaget kontrollen, siger Naser Khader.

Han mener, at USA og andre vestlige lande har overdrevet det syriske forsvars styrke for at undgå en militær aktion.

- Det internationale samfund har helt bevidst og kynisk talt det syriske forsvar op. Siden 1973 har israelerne gjort, hvad der passer dem i det syriske luftrum, uden at Assad-regimet har rørt en finger, siger Naser Kader.

/ritzau/