Kerry opfordrer Pakistan til at bekæmpe militante
USA vil styrke sikkerheds- og efterretningssamarbejdet med Pakistan, siger den amerikanske udenrigsminister.

Pakistan skal sætte hårdt mod hårdt og bekæmpe militante oprørsgrupper, som truer afghanske, indiske og amerikanske interesser. Det siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, tirsdag under et besøg i Pakistan.

Samtidig lover han, at USA vil øge sit samarbejde med Pakistan inden for områderne sikkerhed og efterretninger.

- USA er forpligtet til at udvide sit sikkerhedssamarbejde med Pakistan for at eliminere trusler i grænseområdet og andre steder, siger Kerry på et pressemøde.

Vestlige lande har længe haft Pakistan mistænkt for at indtage en dobbeltrolle ved at bekæmpe visse militante sideløbende med, at der ydes støtte til andre grupper, som, de pakistanske generaler mener, kan bruges mod nabolandene Indien og Afghanistan.

John Kerry mener, at alle ekstremistiske grupper skal behandles ens.

- Terrorgrupper som pakistansk og afghansk Taliban, Haqqgani-netværket, Lashkar-e Taiba og andre grupper udgør fortsat en trussel mod Pakistan, dets naboer og USA. Og vi har alle et ansvar for at sikre, at disse grupper ikke får fodfæste, siger Kerry.

Kerry, der i weekenden besøgte Indien, tilføjer, at den seneste tids uroligheder i den omstridte Kashmir-region er dybt bekymrende. Han opfordrer Indien og Pakistan til at finde en fredelig løsning.

Kerry mindedes også de mange ofre for et Taliban-angreb mod en skole i Peshawar i december. 150 personer, de fleste børn, blev dræbt.

- Tragedien 16. december får alarmklokkerne til at ringe og viser, hvor farligt det er at give ekstremister plads til at udfolde sig, siger han.

Pakistan ophævede efter skolemassakren et seks år langt forbud mod at eksekvere dødsstraffe. Tirsdag blev syv personer hængt. Dermed er 16 dødsdømte blevet henrettet de seneste uger.

/ritzau/Reuters