Kendt systemkritiker idømt gigantbøde i Kina
Ai Weiwei kæmper konstant mod sager om skatteunddragelse. Kunstneren siger, at de er politisk motiverede.

Den kinesiske kunstner og fremtrædende systemkritiker Ai Weiwei siger, at han har tabt en appelsag om en bøde på over 12 millioner kroner, som han er blevet idømt for skatteunddragelse. Han nægter sig skyldig og siger, at sagen er politisk motiveret.

Ai udtrykker dyb skuffelse over dommen.

- Kina bliver ved med at fortælle andre lande, at det har opbygget et retssamfund, men vi håber stadig, at det implementerer de love, som det har udarbejdet, siger den 54-årige kunstner til journalister i en reaktion på dommen.

Ai har været retsforfulgt flere gange for skattesvig, og han blev sidste år fængslet et hemmeligt sted i 81 dage, da politiet anholdt dissidenter for at have opfordret til en opstand som i den arabiske verden.

Myndighederne har forbudt ham at rejse ud af landet, så han kan ikke se sine egne udstillinger uden for Kina.

Den kinesiske samtidskunstner siger, at han vil appellere den aktuelle sag en gang mere.

Louisiana viste sidste år en række af Ai Weiweis værker og film på en velbesøgt udstilling, og hans seneste opsigtvækkende værk er en pavillon ved OL i London.

Allerede som et-årig kom han indirekte i clinch med det kinesiske system. Dengang - i 1958 - blev han sendt i politisk eksil med sin familie, og kimen til et liv i opposition mod undertrykkelse blev lagt.

Ai Weiwei udtrykker ikke kun systemkritik gennem sine værker, men også direkte ved åbenmundet kritik af Kinas styre.

Anklagerne har fået en del kinesere til at vise deres støtte til kunstneren under en tidligere skattesag, hvor de blandt andet sendte papirfly med penge ind over muren til det kompleks, hvor Weiwei bor:

- Nogle siger, at deres donation er en måde at stemme på, skriver den kinesiske avis Global Times.

/ritzau/Reuters