Kend Pia K.'s personlighed - og din egen
Spørger man parterapeuten Dorte Nørlev, er der ingen tvivl; Pia Kjærsgaard er koleriker. Foto: SCANPIX arkiv
Det er guld værd at kende sit eget og andres temperament.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Femina, Aller Media

Man siger, at modsætninger mødes. Men når det gælder temperamenter, er det ikke altid lige sjovt at være for forskellige.

Vi har nemlig alle et grundlæggende temperament, der har en betydning for, hvordan vi møder livet. Derfor kan det være en kæmpe fordel for dig at kende dit eget og din omgangskreds’ temperament.

- Alt for ofte oplever vi, at det, vi selv gør, er det rigtige, mens det, den anden gør, er forkert. Vi kan f.eks. mene, at man selvfølgelig skal rydde op, før man kan slappe af, eller at det vigtigste er, at man får talt ud

om tingene, hver gang noget går én på. Men sådan er det ikke alle der har det. Der findes ikke rigtigt eller forkert, men der findes gode relationer, hvor vi giver plads og lærer af hinanden, siger Dorte Nørlev, der er parterapeut og som arbejder med de forskellige temperamentstyper, til FEMINA.

Læs beskrivelsen af de fire temperamentstyper og se eksempler på de kendtes temperamenter på Femina.dk

Temperamenter kan slå gnister

Der findes fire typer temperamenter, forklarer parterapeuten.

Melankolikeren er indadvendt, stille, eftertænksom og langsom, mens flegmatikeren er indadvendt, svær at hidse op, er afdæmpet, skeptisk og træg.

Kolerikeren er udadvendt, målrettet, dominerende, initiativrig og går gerne forrest, mens sangvinikeren er endnu mere udadvendt, livsnyder med mange bolde i luften, idérig, let at aflede og imødekommende.

F.eks. peger Dorte Nørlev på, at Lars Løkke Rasmussen er melankoliker, Pia Kjærsgaard er kolerisk, mens skuespilleren Anne-Grethe Bjarup Riis er en typisk sangviniker.

- Hvis en koleriker og en melankoliker bor sammen, kan det f.eks. slå gnister, hvis de aftaler, at de skal på ferie til Portugal. Dagen efter mener kolerikeren, at så er den diskussion slut, men det gør melankolikeren

bestemt ikke, for han har gået og tænkt over, om det egentlig er en god idé og har brug for at vende det nogle flere gange. Det kan også give ubalance, hvis en flegmatiker lever sammen med en sangviniker, der jo tager tingene meget let. Hvis det betyder meget for én, at der er system i tingene, så kan det godt frustrere, hvis éns partner altid glemmer at betale regningerne, aflevere børnenes biblioteksbøger eller købe det ind, de har aftalt. Så kommer han måske hjem med asparges i stedet for havregryn, forklarer Dorte Nørlev.

Kan du styre dig? Det handler om selvkontrol: Tjek på Femina.dk hvordan det står til med din

En udfordring at holde sammen

Ofte tiltrækkes vi af personer, der har nogle helt andre egenskaber og temperament. Men når forelskelsen så har lagt sig, bliver man i stedet irriteret over partneren.

- Netop derfor er det nødvendigt, at vi lærer at forstå vores eget temperament – og tager ansvar for det. Som indadvendt med en udadvendt partner, må vi starte med at vide, at vi selv er indadvendte og møde partnerens behov for f.eks. at tale sammen efter aftensmaden. Partneren må så også respektere, at det er hans eller hendes eget behov, og at en gylden middelvej må findes, fortæller Dorte Nørlev.

Derfor handler det altså om at rumme forskellighederne og give plads til dem. Og i øvrigt gerne lære af det.

Birthe Kjær om sine korte forhold: Jeg burde have arbejdet noget mere med kærligheden. Læs mere på Søndag.dk

Se også: