Administration 

Keld Heick fylder 75 år: Ikke uden min Hilda

Underholdning
Keld Heick smiler
Guldringen, Keld Heick har på højre ringfinger, er smeltet sammen af hans og hustruens forlovelsesringe og har en indgravering af en G-nøgle. Ringen fik Keld Heick i 70-års fødselsdagsgave af fru Hilda. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Musikken er livgivende, men kærligheden er vital for den folkekære sangskriver og musiker.

Keld Heick var 15 år og vild med rock, da han mødte Hilda ved en ungdomsfest og forelskede sig hovedkulds i hende.

Senere kom de også til at danne par i musikken.

Den 24. februar fylder den folkekære sangskriver og musiker 75 år.

- Når jeg kigger tilbage, tænker jeg: Hold da op, hvilket fantastisk liv jeg har haft! Det er stadig skønt. Men jeg ved også godt, at vi nærmer os slutningen, siger Keld Heick.

- Jeg har svært ved at forstå det, for vi føler os ikke så gamle. Men fra vi begge fyldte 70, har vi ikke kunnet slippe tanken om, at den ene af os en dag mister den anden.

- Vi har vores barn og vores børnebørn at leve for. Men at forestille sig ikke at have det menneske, man har tilbragt hele sit liv med, er en skrækkelig tanke.

Keld og Hilda Heick står i haven
Efter at have været kærester i tre år blev Keld forlovet med Hilda på hendes 18-års fødselsdag. Men deres respektive forældre var ikke så begejstrede for frieriet. - Der blev ikke sagt noget, selv om vi tydeligt viste ringene, fortæller Keld Heick og vifter med venstre hånd. Når han overnattede hos Hilda, sov han på hendes værelse. Hilda, derimod, lå mellem sine forældre i deres soveværelse. Da Hilda blev på sit værelse sammen med Keld på sin 21-års fødselsdag, vågnede hun næste dag til en kæmpe skideballe. - Hildas forældre syntes, det var umoralsk at sove sammen, når man ikke var gift. Vores forældre tålte hinanden, men så heller ikke mere end det. Vi havde det mest romantiske bryllup, man kan forestille sig. De holdt masken, indtil vi var kørt, fortæller han. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Keld Arne Heick kom til verden på Frederiksberg i 1946.

Hver søndag var der tændt for "Giro 413".

Bill Haleys "Rock Around the Clock" var den eneste rockplade, der blev spillet, og musikken greb ham.

Da han senere så Tommy Steele i filmen "Ung mand med guitar", var han totalt solgt. Han ønskede sig inderligt en guitar og fik en af sin mormor.

- Det var en vidunderlig verden! Jeg var totalt væk i den, fortæller Keld Heick.

Som 15-årig skrev han sine første sange, men det var stadig covernumre, han spillede til sin allerførste optræden - 15 kroner fik han for en halv time til en ungdomsfest.

Efterfølgende deltog han i en amatørkonkurrence, som han vandt.

Dengang var det hotte at være i et band, så Keld Heick allierede sig med en flok kammerater, og det blev starten på The Donkeys.

Musikken greb om sig, og afsavnet fik Hilda til at bede ham holde op.

- Hvis jeg skulle vælge mellem Hilda og musikken, var der ingen tvivl - så var det hende!

De kender hinanden helt tilbage fra 2. klasse.

- Den 12. august 1954 stod jeg i skolegården og ventede på, at klokken skulle ringe ind. Pludselig kom en dame og hendes lille, lyshårede datter hen til mig og spurgte, om jeg vidste, hvor 2.u skulle være. "De kan bare følge efter mig - der skal jeg nemlig selv gå", svarede jeg.

Pigen hed Hilda, og Keld var vildt forelsket - hun syntes derimod, han var drønirriterende, når han jagtede hende til tagfat.

I teenageårene flyttede familien Heick, men Hilda forblev i hans tanker.

Hans kusine gik stadig i klasse med hende og sørgede for, at han blev inviteret med til fest.

Det er 60 år siden i år.

- Den første, jeg kiggede efter, var Hilda. Jeg kunne se på hende, at det var gensidigt. Det var bare lykken. Hver gang jeg skævede ned mod hende, kunne hun mærke mit blik. Og så fik jeg et smil tilbage, fortæller Keld Heick.

- Jeg havde lært hjemmefra, at man ikke måtte være påtrængende, så jeg var meget tilbageholdende. Jeg fulgte hende hjem og gav hende pænt hånden, inden jeg syngende cyklede hjem.

- Det tætteste vi kom på hinanden, var en leg med at bytte appelsiner. Siden har Hilda fortalt mig, at hun var lidt skuffet over, at jeg ikke havde prøvet at kysse hende, siger Keld.

Siden er det blevet til adskillige kys.

Efter tre år forlovede de sig på hendes 18-års fødselsdag.

Inden havde Hilda bedt ham holde op med at spille, fordi hun savnede ham.

Fem måneder gik der.

Så bad hun ham genoptage musikken.

- Jeg kan slet ikke kende dig. Du er blevet så trist og tavs, sagde hun til ham.

Keld var lykkelig og genoptog musikken med The Donkeys.

I 1965 vandt de DM i pigtrådsmusik og fik en pladekontrakt. Lyden var inspireret af Beatles, men produceren efterlyste noget dansk.

Bandet indvilgede og indspillede "Ved landsbyens gadekær".

- Jeg talte københavnsk, og det var ikke foreneligt med at synge de åbne a'er, som man dengang skulle. Så til sidst overdrev jeg helt vildt.

- "Der var den!", sagde vores producer.

Kort efter gik den nummer 1 på hitlisten.

Fra at få 6-700 kroner for en optræden væltede det ind med folk, som ville give 3000 kroner for et show.

- Vi var fuldstændig overvældede! Vi var overbeviste om, at det ville vare et års tid eller to, så vi besluttede at ride med på bølgen, fortæller Keld Heick.

Planen var at lægge penge til side og tage en uddannelse.

Keld Heick begyndte på universitetet, men indså hurtigt, at en akademisk uddannelse tog for lang tid, når man også ville stifte familie, så han søgte i stedet ind på lærerseminariet.

Kammeraterne dækkede over ham og hjalp med eksamensopgaverne - for bølgen varede meget længere, end han og The Donkeys havde turdet håbe.

I 1979 skete det værste, der kan ske for en sanger. Keld Heick mistede stemmen - forårsaget af en knude på stemmebåndet.

- Jeg kan ikke se, om den er god- eller ondartet, men De skal øjeblikkeligt på hospitalet!, lød beskeden.

Keld Heick var skrækslagen.

Knuden var heldigvis at være godartet.

- Bare rolig, De kommer til at synge igen, forsikrede lægen, der havde opereret ham, men sagde så:

- De skal passe godt på Deres stemme. Jeg har hørt, De synger mange timer om dagen. Det tror jeg, De skal minimere. Er det muligt?

Ikke i et orkester, men som solist.

Men Keld ville have Hilda med. Skulle han fortsætte med musikken, skulle det være i en duo.

Han vidste, hun kunne synge. År forinden havde han lokket hende med på duetten "Do You Speak English".

Hun indvilgede i 12 koncerter og brugte sine ferie- og fridage fra programmørjobbet hos Lundbeck.

Bookingerne blev ved, og Hilda sagde sit job op og helligede sig musikken - med Keld.

Keld Heick sidder med guitar i stuen
I år kan han foruden sin 75-års fødselsdag fejre sit 60-års jubilæum. - Så længe vi føler, vi har noget at give, og publikum er der, fortsætter vi. Når man afslutter en optræden og oplever, at folk begejstret rejser sig og klapper, kan man leve længe på det, siger Keld Heick. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Han kender ikke selv det præcise antal sange, han har skrevet, men han er registreret for 12-1300 - blandt andet til Birthe Kjærs "Vi maler byen rød" og Tommy Seebachs "Under stjernerne på himlen", som begge har været med i Dansk Melodi Grand Prix.

Keld Heick har faktisk haft 31 numre med i konkurrencen og vundet med ni af dem, og han har også flere gange været vært på showet.

Tv har i det hele taget fyldt meget. Han og Hilda var værter på lokal-tv-stationernes bingo, og senere blev han vikar på "Lykkehjulet".

Siden fulgte blandt andet DR's "Musikbutikken", hvor han mødte og spillede med verdensstjerner som Tom Jones og Lionel Richie.

- Det var forrygende - og fantastisk at finde ud af, hvor utroligt imødekommende de fleste er, siger Keld Heick.

- Dem, der klarer sig virkelig godt, har fødderne nede på jorden. Det gælder generelt for alle, jeg kender i showbiz - de er meget pligtopfyldende.

Det gjaldt også for Keld Heick selv, da datteren Annette kom til verden i 1971.

- Jeg vidste først, at Hilda havde født, da jeg på vej til et nyt job fik fat i min svigermor fra en telefonboks og bad hende give Hilda besked om, at jeg ville tage et fly hjem næste dag.

- Det ville være imod alle principper - også Hildas - at melde afbud med så kort varsel, for så stiller man arrangøren i en frygtelig situation, forklarer han

- Tankerne var selvfølgelig et helt andet sted. Men "the show must go om".

Keld Heick har aflyst fem-seks job i løbet af karrieren. Da han og Hilda var direktører for Nykøbing Falster Revyen, led han en aften af migræne.

Ude i hver side af scenen stod der brækspande.

- Det er næsten kun en dødsattest, der kan undskylde, at man ikke møder op, siger han med et smil.

Det var Hildas ønske at få et enkelt barn - Keld var ofte på farten - men efter nogle år, ønskede de endnu et.

De prøvede i en periode, men Annette forblev enebarn.

Hun har siden beriget dem med børnebørnene Storm og Eliot.

Da Annette og hendes familie flyttede til Sverige, rykkede Keld og Hilda med over sundet.

Børnebørnene har de et ganske tæt bånd til.

De boede hos Keld og Hilda, da deres far var i fem måneders genoptræning for at få førligheden tilbage efter at have brækket nakken i en badeulykke.

Annette, som også er i showbiz, spillede i samme periode på Aarhus Teater, så Hilda og Keld agerede reserveforældre, så drengene kunne beholde deres velkendte hverdag.

- Der er ingenting i musikken, der kan komme i nærheden af det at være forældre og bedsteforældre. Intet, siger Keld Heick.

Keld Heick har fået både familien og musikken.

Da han var 18 år, blev han spurgt, hvor længe han havde tænkt sig med at fortsætte med at synge.

- Når jeg bliver 30, er det slut. Så er jeg for gammel til at stå på en scene, svarede han.

I år kan han foruden sin 75-års fødselsdag fejre 60-års jubilæum.

- Så længe vi føler, vi har noget at give, og publikum er der, fortsætter vi. Når man afslutter en optræden og oplever, at folk begejstret rejser sig og klapper, kan man leve længe på det.

/ritzau/

Af Grith Larsen, Ritzau Fokus
Vinderne af Dansk Melodi Grand Prix
Underholdning

Fyr & Flamme vinder Dansk Melodi Grand Prix

Portræt Theresa Scavenius
Nyheder

Tidligere Alternativet-profil starter nyt parti

Harry og Meghan interviewes af Oprah
Kongelige

Harry og Meghan:

Så dyrt er interviewet

pengesedler og mønter
Nyheder

Professor: Coronakrisen vil koste hver borger 90.000 kroner

Kro hejses ind i Tivoli
Nyheder

BILLEDSERIE: Ny færgekro hejses ind i Tivoli i 34 dele

Brand i gavl på villa.
Nyheder

Voldsom brand i villa

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder milliongevinst – og forærer masser af penge væk

Mand podes med vatpind i næsen
Nyheder

Færre end 400 smittede på 21 timer

skib i horisonten ser ud til at svæve over vandet
Helt vildt

Fotograf fanger

“flyvende” skib 

Hånd med handske holder ved vaccineglas
Nyheder

En halv million danskere

har nu fået et stik

hjemmetest til corona ligger på kassebånd
Nyheder

Aldi i Tyskland

sælger coronatest

skuespilleren nicholas cage går sammen med sin kæreste
Kendte

Stjerne gift for

femte gang 

to små hvis-sorte robotter står på gulv
Nyheder

Pelsede robotter skal

ud på danske plejehjem

folk på scenen i royal arena under dansk melodi grand prix i 2020
Nyheder

Dagens afstemning:
Skal du se Melodi

Grand Prix?

person sidder med tablet
Nyheder

Skamroser Danmark:

I er verdensklasse

x-factor deltageren hiba bryder sammen på scenen
Underholdning

Færdig i X Factor:

Det var et mareridt

villa set udefra
Livsstil

Cykel-legende

sælger luksusvillaen 

der sprøjtes konfetti i royal arena
Underholdning

Før Melodi Grand Prix:

Seere og bookmakere

dybt uenige 

et boeing 737 Max fly holder på landingsbane
Krimi

Problemramt Boeing-fly

fik motorproblemer 

Politi og beredskab ved søen sammen med to kajakroere.
Krimi

Kajakroere finder

lig i Brabrand Sø

Brødrene Olsen på en trappesten. Jørgen har armen rundt om Noller.
Kendte

Mor kunne bedre

lide Noller

En del af den fundne sølvskat, der består af forskellige smykker og andre effekter. Fotograferet på et hvidt klæde på et bord.
Nyheder

Sølvskat fundet

begravet i skov

– ejeren efterlyses

Nyheder

Vil øge tempo

forhandling

om festivalerne

Prins Harry med en alvorlig mine på det, der ligner et pressemøde.
Kongelige

Vil hellere se ”The Crown”

end læse aviser

Et billede af døren på et af landets jobcentre.
Nyheder

Antallet af langtidsledige

slår kedelig rekord

En politibil med udrykning kører på en vej.
Krimi

Kvinde efterlyst:

Kørte 2-årig ned

og stak af

To tegnede kaniner - den ene sexet den anden knap så meget
Film og TV

Nye tider:

Lola Bunny gjort mindre

sexet i ny tegnefilm

En smilende Ulf Pilgaard
Kendte

Ulf Pilgaard

afslører alt 

Tre Corona-øl
Mad og drikke

Nye indkøbsvaner:

Mundbind, mel og Corona-øl

En udslået seng fra et skab
Livsstil

Køb verdens

værste seng

Et tugthus
Krimi

Hel narkoorganisation fældet

- idømt 108 års fængsel 

Mette F i en orange jakke
Corona

Dagens spørgsmål:

Er Mette F. for egenrådig

En gråskægget og gråhåret mand
Krimi

Mand arresteret for to kvindemord

næsten 40 år efter

Nyheder

Radikale undrer sig over

regeringens vaccine-aftaler

En asteroide med ild i på vej mod Jorden
Helt vildt

Kæmpe asteroide flyver

forbi Jorden –

og du kan se den

En ruinagtig bygning med menensker foran i Rom
Rejser

Kejser Augustus' glemte mausoleum

er blevet genfødt

røg står ud af brændende lejlighed
Krimi

Lejlighedskompleks brændte  -

19-årig død

En skov med mørke træer
Nyheder

Sol i dag –

skyet i weekenden

mads mikkelsen med smil på læben
Kendte

Mads Mikkelsen om

verdensstjerne:

Hvem er hun?

krokodille under vand
Helt vildt

Jagten er gået ind:

Krokodiller i masseflugt

viaplay logo
TV/Streaming

Ekspert: Viaplay

kan blive den

store taber

Markus Grigo, Joakim Ingversen og Katrine Foged står med en kage
Film og TV

Småkager til folket:

Bagedysten vender tilbage

kystlinje i new zealand med bølger på havet
Nyheder

Kraftige jordskælv

udløser tsunami-varsel:

Kom væk! 

prins harry og megan markle vinker og smiler
Kongelige

Meghan beskylder

kongehus for at

sprede løgne

advarselsklit om fugleinfluenza med med påskriften zone
Sundhed

Fugleinfluenza fundet

to steder i landet

Mette Frederiksen taler i folketingssalen
Corona

Engell: Mette F. har fat

i den lange ende 

billede af Hiba, Nicoline og Lucca
Film og TV

Her er taberne af

X Factor fredag

billede af prins Philip
Kongelige

Prins Philip har været gennem vellykket operation

billede af turister på dansk strand
Corona

Sværm af tyske turister er på vej

billede af politibil
Krimi

Brutalt: Skød nordjyde og smed ham på brændende bål

gadebillede af Nazarethkirke
Livsstil

Vild bolig: Køb en kirke og få bryghus som nabo

billede af de seks "venner"
Film og TV

Så er "Venner"

klar til optagelse

billede af Salling butterchicken
Nyheder

Flere fødevarer kaldes tilbage - fare for din sundhed

billede af Vilson Ferati
Kendte

X Factor-Vilson:

Jeg får scorereplikker

i indbakken

billede af Zoologisk Have i København
Corona

Zoologiske haver genåbner - krav om coronatest

Christian Kjær med slips og jakke
Kendte

Christian Kjær skal være oldefar

Prinsesserne Elena og Cristina
Kongelige

Vaccine-skandale:

Prinsesser sprang køen over

billede af SpaceX-raket
Nyheder

For tredje gang i træk: SpaceX-raket eksploderer 

Mette Frederiksen portræt
Nyheder

Topdiplomat:

Mette Frederiksen

lader palæstinensere dø

Yusaku Maezawa med rumhjelm
Rejser

Milliardærs vilde tilbud:

Hvem vil med mig til månen?

politibiler holder på gaden
Nyheder

Svensk politi efterforsker angreb som terror

Gary oldman med solbriller
Kendte

Tørlagt superstjerne:

Jeg svedte vodka

Skilt til Østre Landsret
Krimi

Forgiftede ekskone med kakao og stak hende med kniv

billede af Felix
Underholdning

Prins Felix skal i militæret

Magnus Heunicke portræt
Nyheder

Brasiliansk variant fundet i Danmark

Indgang til badehotel.
Rejser

Badehotel konkurs

Dronningen vinker fra balkon
Kongelige

Dronningens fødselsdag udskydes – igen

En ulv i en skov
Dyreliv

Ulv har ædt af

nyfødt kalv i Nordjylland

Alec Baldwin og fru Hilaria på den røde løber
Kendte

Alec Baldwin blev far

to gange på 6 måneder 

En Jysk-butik
Nyheder

Jysk overvåger ansatte

ved toiletbesøg

Et cockpit og en kat
Helt vildt

Arrig kat angreb piloter

– passagerfly måtte vende om

3 hvidløg på et bord
Mad og drikke

Hvidløgsånde –

sådan minimerer du den

Krimi

Fusk med hjælpepakker

løber op i 87 millioner kroner

4 skuespillere fra Dollars
Film og TV

Dollars-stjerne er død

8 personer heriblandt skuespillere stiller op til et portrætbillede
Kendte

Jeanette Ottesen og Manu Sareen

springer ud som skuespillere 

En kæmpe lastbil har vædret en SUV
Krimi

13 dræbt i overfyldt

SUV i Californien

Kokken Jesper Vollmer læner sig op ad et køkkenbord.
Kendte

Jesper Vollmer:

Havde brug for

pauser fra prinsen

Lars Lække Rasmussen fotograferet i Folketingssalen med et kæmpe, snedigt smil.
Nyheder

Lars Løkke Rasmussen:

Spotpris på lejelejlighed

Dolly Parton med sort mundbind får en vaccine
Kendte

Dolly Parton bryder ud i vaccinesang

inden sit første skud

Nyheder

Færre kræftscreeninger

bekymrer minister