Kaos på DR-satsning: To instruktører fyret
DR-produceren Karoline Leth (tv) havde sit livs sværeste opgave med at transformere Jakob Ejersbos roman "Liberty" til en tv-serie. På rollelisten er blandt andre Carsten Bjørnlund, Connie Nielsen og Sofie Gråbøl. Yderst til højre er det instruktør Mikael Marcimain.
DR-chefer fyrede to instruktører og lavede en tredjes kontrakt om for at få Jakob Ejersbos roman "Liberty" filmet under kaotiske forhold i Sydafrika.

Der udspillede sig ifølge BT et drama af de usædvanlige, da Danmarks Radios dramaafdeling var i Sydafrika for at optage tv-stationens nye store serie-satsning "Liberty".

Bag kameraerne blev to instruktører fyret og en instruktør fik skåret i kontrakten.

BT skriver, at optagelserne ifølge DR-producenten Karoline Leth var "kaotiske" og "nærmest umulige".

Det var også Karoline Leth som sammen med DR's afgående dramachef Piv Bernth fyrede instruktørerne Mads Kamp Thulstrup og Mads Matthiesen, mens Piv Bernth blev enig med Asger Leth, som er Karoline Leths bror, om at han skulle trække sig som instruktør.

Asger Leth både skrev på serien og skulle instruere, men det fungerede ikke:

- Vi måtte kigge hinanden i øjnene og erkende, at det ikke gik. Jeg vil ikke kalde det "at blive fyret". Vi blev enige om, at det ikke gik, at jeg både skrev og instruerede. Det er et skår i mit hjerte, men sådan er det, siger Asger Leth til BT.

"Liberty" var for stor

Ifølge Karoline Leth blev Mads Kamp Thulstrup, som tidligere har instrueret afsnit af blandt andet "Bedrag", "Arvingerne" og "Livvagterne", fyret, fordi opgaven med "Liberty" var for stor.

Mads Kamp Thulstrup vil ikke udtale sig om fyringen til BT, men avisen skriver, at han "fik økonomisk kompensation for det job, han aldrig fik lov at udføre for DR's dramaafdeling".

Mads Mathiesen skulle have instrueret tre af de fem timelange afsnit af "Liberty". Men han nåede slet ikke til Sydafrika, før han blev fyret. Også han blev økonomisk kompenseret.

Karoline Leth fortæller til BT, at Mads Matthiesen ikke var "erfaren nok til at filme under de kaotiske og komplicerede forhold på det afrikanske kontinent". Hun erkender samtidig overfor avisen, at opgaven har været den sværeste i hendes liv.

I rulleteksten kommer der således til at stå, at serien alene er instrueret af svenske Mikael Marcimain.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Carsten Bjørnlund og Sofie Gråbøl har hovedroller i "Liberty".

Sofie Gråbøl på rollelisten

"Liberty" er baseret på afdøde Jakob Ejersbos roman af samme navn.

På rollelisten er der danske, svenske, finske, kenyanske og sydafrikanske skuespillere. I hovedrollerne ses Sofie Gråbøl, Carsten Bjørnlund, Anton Hjejle, Charlie Karumi, Magnus Krepper og Connie Nielsen.

Første afsnit vises på DR1 søndag 25. februar.

Forfatteren Jakob Ejersbo døde i 2008. Han blev 40 år. Foto: Morten Langkilde/DR

via Listen To News