Nogle gange må man hoppe over, hvor gærdet er lavest og forkæle sig selv, fordi det har været en hård dag. Man køber en pose slik og spiser den foran tv'et.
Selv om det føles rart i nuet, så kommer det nok bag på de færreste, at det ikke er sundt at spise slik til aftensmad for ofte.
Det er blandt andet fordi, de store mængder sukker belaster bugspytkirtlen voldsomt og accelererer insulinproduktionen, forklarer Claus Hancke, der er læge ved Institut for Orthomolekylær Medicin.
- Insulin er et heftigt stof, man ikke skal have for meget af, siger han til Ritzau Fokus.
Hvis man er typen, der tænker meget over kalorieindtag, gør slik egentlig ikke den store skade. Alt afhængig af størrelsen er der i en pose slik næsten 600 kalorier. og det er ikke et forfærdeligt højt tal, når det kommer til et aftensmåltid, hvor man ofte indtager det samme antal kalorier bare fordelt på rigtig mad.
Problemet er derimod, at der ingen næringsstoffer er i slikket. Der er hverken proteiner eller sundt fedt, og de kulhydrater, man får, indeholder eksempelvis hverken fibre eller C-vitaminer.
- Kroppen bliver på ingen måde næret, siger Pia Houmøller, der er klinisk diætist, MPH og autoriseret af Sundhedsstyrelsen, til Ritzau Fokus.
Et for hyppigt indtag af slik kan medføre, at hjernen fungerer væsentligt dårligere, og man bliver træt, uoplagt, i dårligt humør og mister energien til at dyrke motion.
Slikket tager nemlig pladsen i maven fra andet mad - og så går man glip af de proteiner og næringsstoffer, som ens krop har brug for for at fungere.
- Hvis man gør det én gang om måneden, er det ikke et større sundhedsmæssigt problem, siger Pia Houmøller.
- Men det skal aldrig være en bevidst erstatning. Det virker som forstyrret spisning.
Slik er kun kalorier - ren energi - og der følger ikke nogen næringsstoffer med den energi.
Hvis man rent faktisk leder efter sundt slik, anbefaler Pia Houmøller marcipan med rigtige mandler. Mandler er fyldt med protein og E-vitaminer og derfor et sundere alternativ.
- Men du skal hellere lære dit barn bare at spise rigtige mandler og ikke marcipan, siger Claus Hancke.
Spiser man kun slik en gang imellem, har det ikke den store ernæringsmæssige konsekvens. Derfor mener Pia Houmøller ikke, man skal finde sunde alternativer til sit yndlingsslik, når bare man spiser det med måde.
- Spis kun slik én gang om måneden
- Hvis du kan lide det hele, er marcipan en god slags slik
- Mørk chokolade eller nødder er også sundere end rent sukkerslik
- Prioriter dog, at du får den fulde nydelse ud af dit slik, når du endelig spiser det
Kilder: Pia Houmøller og Claus Hancke
/ritzau/FOKUS