Administration 

Kan du genkende dig selv? Det siger dine møbler om din personlighed

Hvad siger din boligstil om din personlighed? Se her, om du er enig med trendforskeren. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Har du valgt at indrette dig med urban living, etno eller retrostil? Eksperter afslører, hvad din stil i dit hjem siger om din personlighed

Seks af tidens mest markante boligstilarter er ny nordisk, art deco, etno, vintage, urban living og retro. Ved du, hvilken du hælder mest til?

Få trendforsker Mads Arlien-Søborgs bud på, hvor stilarterne kommer fra samt indretningsarkitekt Mille Fly fra Fly+Helsteds tips til at indrette med dem.

Derudover vil Louise Byg Kongsholm fra trendspotterne Pej afsløre, hvilke typer der indretter sig med de enkelte stilarter, så du kan tjekke, om du kan genkende dig selv i en eller flere af dem.

Ny Nordisk
Hvor kommer stilen fra?
Ny Nordisk opstod et helt andet sted end i møbeldesign, nemlig da 12 nordiske kokke – heriblandt Claus Meyer og Rene Redzepi – i 2014 formulerede manifestet: Det Ny Nordiske Køkken. Siden fulgte flere kokke og restauranter efter. På designområdet var Muuto blandt de første til at definere stilen og bruge det i præsentationen af deres møbler. Ny nordisk er en slags genfortolkning af den klassiske nordiske stil, men dog helt sin egen. Mere lys og let. Begrebet bruges også inden for film/tv og har givet skandinavisk stil og smag et kæmpe løft.

Hedder din boligstil ”mest fra IKEA”? Se, om du også har gjort et af de 8 dummeste IKEA-køb nogensinde

Sådan indretter du dig
Ny nordisk dækker over lyse, lette møbler og mange naturmaterialer: eg, birk, ask, læder og uld. Der er mere lethed over møblerne og indretningen end i klassikernes tid. Farverne er som taget fra en forårsdag i skoven. Der er kunst og grafik på væggene og nøje udvalgt keramik på bordene. Det er på mange måder en hyldest til klassikerne, som den unge generation af designere bevidst og ubevidst er påvirket af. Men der er også plads til de gamle, for der kan sagtens stå Wegner-stole omkring det nye spisebord, eller et Kjærholm-bord foran sofaen.

Hvem bor sådan?
Stilarten har specielt fundet indpas hos nyetablerede par og familier, hvor den rene og luftige indretning giver plads til et travlt og aktivt liv.

Urban Living
Hvor kommer stilen fra?
Newyorker-stilen, der også kaldes urban living, har sit udspring i 60’erne, da den unge generation af kunstnere i New York, bl.a. Andy Warhol, begyndte at arbejde med kunst i store formater og havde brug for meget plads. Derfor flyttede de ind på lofter i nedlagte fabriksbygninger og skabte på den måde en helt ny form for home-work-studio. Siden etablerede avantgarde-gallerierne sig i stueetagen, og derefter begyndte de pengestærke kunstinteresserede og Wall Street-folk også at komme til. Det blev in at bo stort og råt, en stil der bliver eksponeret i mange tv-serier og film.

Sådan indretter du dig
Det er nok den mest maskuline af de forskellige stilarter. Den kan rimelig nemt overføres til en lejlighed eller et hus ved at skrabe tapetet af og lade murstensvæggene stå rå eller fritlægge bjælkerne i loftet, hvis der er højt nok. Stilen er beslægtet med vintage, men urban living er som at spise rawfood: Jo mere råt des bedre. Det er stålreoler, gamle arbejdslamper, spisebord af rå træplanker eller beton. Stilen kan holdes i sort/hvid, og måske desuden én eller to farver, som er meget markante.

Hvem bor sådan?
Som udgangspunkt et maskulint univers, som også tiltaler mange yngre kvinder. Ses herhjemme mest i København og de større provinsbyer.

Tjek 10 møbelklassikere i verdensklasse: Og se de svimlende summer man skal betale for dem

Art Deco
Hvor kommer stilen fra?

Art deco-stilen har sit udspring i 20’erne og slutter, da 2. verdenskrig begynder. Frankrig nævnes ofte som ophavsland for stilen, fordi den ligger i forlængelse af art nouveau. Men modsat art nouveau har art deco flere modernistiske træk, fordi stilen er samtidig med kubismen, futurismen og Bauhaus, dog uden det politiske indhold. Art deco er eksponent for ædle metaller, kobber, messing og glas sammen med bløde tekstiler og farver – både mørke og lyse. Alt det, der er moderne igen.

Sådan indretter du dig
Art deco er lige så stille blevet en væsentlig stil i boligindretningen. Måske som en modsætning til de lyse træsorter. Stilen opstod i soveværelset med en indretning som et hotelværelse i mørke farver, tunge tekstiler og stor dobbeltseng med quiltet hovedgærde. I stuen må art deco-stilen godt dyrkes lidt mere luksuriøst, men pas på det ikke bliver dekadent. Jo mere enkel indretning des bedre. Veloursofa og tunge tekstiler er et must i indretningen. Spejle på væggene, mørke vægfarver og/eller spændende tapeter med metaltråde eller påfugle. Andre vigtige elementer er lamper, vaser, fade i glas, messing og kobber og små borde i marmor og stål. En nem måde at skabe art deco på er ved at samle små tableauer af vaser og krukker på et lille konsolbord.

Hvem bor sådan?
Art deco dyrkes mest i storbyer og af folk indenfor modebranchen, men på tværs af aldersgrupper. Det er ofte et feminint univers, der kræver lidt forståelse af en mandlig medbeboer.

Etno
Hvor kommer stilen fra?

Man behøver ikke at være globetrotter for at bo etno. Påvirkningen kommer fra forskellige fremmede kulturer og deres kunsthåndværk. Specielt Afrika, Sydamerika og Asien har været inspirationskilder. I sin tid var Arne Jacobsen meget inspireret af Asien, Finn Juhl af Afrika, ligesom Bjørn Wiinblad og ægteparret Eames havde en stor passion for etnisk kunst. Den fascinerer også den unge generation af designere. Specielt har den hollandske trendforsker Lidewij Edelkoort haft meget fokus på etnisk kunst.

Sådan indretter du dig
Afrikanske og indiske farver, mønstre og materialer giver nyt liv til den skandinaviske enkelhed. I den etniske stil er der plads til masser af farvematch og mønstermix: kelimtæpper i okker, indiske sariquilttæpper, afrikanske maskehoveder, japansk stentøj og farverige teglas fra Marokko. Sofaen kan være en stor flyder med masser af puder. Kurvemøbler og træ passer godt ind i stilen. Tekstiler i grov vævning er også en vigtig del, ligesom messing og kobber og andre varme metaller. Det er vigtigt at mixe tingene med måde. Ellers risikerer du, at det kommer til at virke rodet.

Hvem bor sådan?
Det er mennesker, der rejser meget og har en opsøgende og nysgerrig tilgang til verden, lokale kulturer, mad mm. Det er ofte storbymennesker af begge køn i alderen 20-50 år.

Retro
Hvor kommer stilen fra?

Retro og vintage kan være svært at holde adskilt, men det kan gøres meget enkelt ved at sige, at mens vintage er franskinspireret, er retro primært skandinavisk og knytter sig i høj grad til de danske møbelklassikere fra 50’erne og frem til 70’erne. Dertil kommer hele interiørdelen, nemlig alt fra skåle af teak, plast eller keramik. Også Eames-parret er en stor eksponent for retro-stilen, der kan dyrkes meget klassisk eller med fuld power med farverige møbler.

Sådan indretter du dig
Efter en meget farverig start i 00’erne er retro-stilen blevet mere afdæmpet. Fx er der mange, som dyrker stilen i sort/hvide eller brune farver. Der er dog stadig en gruppe hardcore retro-entusiaster, der dyrker stilen fuldt ud med stormønstrede tapeter, ryatæpper på både gulv og væg og ægte Verner Panton-møbler og lamper. Men mindre kan også gøre det, og den mere stilfærdige retro blander danske og udenlandske møbelklassikere med loppefund, krenitskåle og farverigt porcelæn fra 70’erne.

Hvem bor sådan?
Et udpræget storbyfænomen, som går godt i spænd med andre trends, der florerer i moden og tager sit afsæt i tidligere årtier.

Inspiration til en ny stue: Se de 25 flotte stuer i galleriet her

Vintage
Hvor kommer stilen fra?

I Danmark forbinder vi ofte vintage-stilen med Frankrig, af gode grunde. Den har udviklet sig i to retninger: Den lidt rå stil med gamle industrielle møbler og lamper, som bl.a. de franske møbelarkitekter Jean Prouvé og Charlotte Perriand er eksponenter for. Den anden rummer de antikke franske landmøbler, som man hvidmalede i 90’erne i shabby chic-perioden. De har nu fået nyt liv med sort maling.

Sådan indretter du dig
Nutidens vintage-stil blander gamle franske møbler med gamle møbelklassikere, ligesom der gerne må stå et par nye designerstole omkring spisebordet. Det sidste kan være et solidt Provence-bord eller et bord lavet af genbrugsbrædder, som fx Piet Hein Eeks højlakerede spisebord. Vitrineskabene kan både være i sort stål eller malet træ, gerne med en vis patina. Stilen indbyder til genbrug og gode fund af gamle møbelklassikere. Kan op- og nedgraderes alt afhængig af nips, blomster og lamper. Vintage-stilen kan nemt gøres maskulin, hvis man lægger vægt på læder, massivt træ og mørke farver.

Hvem bor sådan?
Yngre mennesker, som i starten vælger stilen på grund af begrænsende midler til nyindkøb. Nogle møbler arves eller købes billigt på auktion og kombineres så med nyere designmøbler. Tiltaler begge køn.

bygning bag levende hegn
Nyheder

Kirke flyttes 55 kilometer - og males pink

billede af Ray
Kendte

Goodfellas-stjernen
Ray Liotta er død

mand smiler
Underholdning

Kevin Spacey sigtet for fire seksuelle overgreb

gæster i kø
Nyheder

Støjberg holder

løsladelsesfest på slot

vaskebjørn
Dyreliv

Vaskebjørn sad
fast i taget

Et billede på en hæng
Helt vildt

Stjålet maleri til over

en milliard

hang i soveværelset

en gravemaskine og en mand i hvid dragt
Krimi

Politiet finder nedgravet lig – tre anholdt

En flov mand med briller
Nyheder

Rasmus Prehn har brugt ministerkort til private indkøb

En politimand ved en sø
Krimi

Teenagere fængslet for knivrøveri ved Ørstedsparken

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Kronprins Frederik har fødselsdag: En tynget tid

En vædder
Helt vildt

Vædder idømt fængsel efter drab

En ung mand med en mobiltelefon og en kvinde
Krimi

Mor til skoleskyderen:

Min søn var ikke voldelig

en dreng ved en smadret bygning
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine-konflikten

en flok mennesker i panik
Krimi

11 nyfødte mister livet i brand på hospital 

En mand ved et jagerfly
Film og TV

Danske anmeldere: Ny Top Gun bedre end den gamle

en kæmpe bilkø
Nyheder

Bramsen vil bremse vrede bilister 

Nikolaj arcel og mads mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen:

Scorer ny stjernerolle

Nyheder

18-årig gerningsmand:

Beskrev plan på Facebook

strandet vågehval parteres
Helt vildt

Vilde billeder: Strandet hval er guld værd

Flemming Møldrup
Film og TV

Elsket tv-mand stopper

hænder med abekopper
Sundhed

SSI: Her rammer abekopper

En politimand tager imod blomster fra en lokal indbygger for at lægge dem på et mindested uden for skolen Robb Elementary School i Uvalde i Texas.
Nyheder

Joe Biden: Besøger sted for skudmassakre

Wafande
Kendte

Kendt sanger: Far igen

dyrt sommerhus  i Liseleje
Nyheder

Har du råd:

Dyre kvadratmeter

Krimi

Herlufsholm: 25 episoder meldt til politiet 

teitur voldtægtsdømt
Krimi

TV-station: Fjerner alt med voldtægtsdømt 

Boris Johnson
Nyheder

Boris Johnson:

Jeg har lært min lektie

pengesedler
Nyheder

451 ansatte belønnes med stor bonus

to personer griner
Underholdning

Kendis kendt
skyldig i voldtægt

glade mennesker
Nyheder

Dansker kommer hjem

i russisk fængselstøj

kar kigger ud af vindue
Dyreliv

Her skal katte låses

inde hele sommeren

mand ser alvorlig ud
Kendte

Kræftramte Dario Campeotto:
Sådan har jeg det

fem personer stiller op for fotografen
Underholdning

Cirkusrevyen uden

Ulf og Lisbet

får fine anmeldelser

Pengesedler og mønter
Nyheder

Private nyder største lønstigninger i 13 år

personer kigger
Nyheder

19 elever er dræbt i
USA's værste
skoleskyderi i årevis

beredskab i arbejde
Krimi

Fem unge anholdt

efter brand på skole

personer på et marked
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine-konflikten

en pukkelhval
Dyreliv

Dykkere redder 12 meter lang pukkelhval

Nyheder

To danskere smittet med abekopper

lottokugler
Helt vildt

Fik Lotto-kupon i gave:

Vandt 195 millioner kr.

Spejl med kokain
Krimi

Narkobude blev styret af bagmand fra fængslet

trafik på motorvej
Nyheder

Miniferie byder på tæt trafik og kø

Kurt Zouma
Sport

Fodboldstjerne erkender sig skyldig i dyremishandling

Bil er kørt ind i hus
Nyheder

Bil brager ind i hus:

Mand i kritisk tilstand

Rene Dif
Kendte

Aqua-stjerne skal være morfar

Et kæmpe fly på en landingsbane
Helt vildt

Kæmpe fly lander i Rønne

to stjerner kommer sammen på en rød løber
Kendte

Johnny Depps advokater indkalder Kate Moss som vidne

En kvinde hænger højt oppe på en klatrevæg
Livsstil

Vi er blevet vilde med at klatre

Krimi

Dansk Jehovas Vidne løsladt efter fem år i fængsel

En sandstrand
Rejser

Danskere vælger Egypten til igen

lottokuponer
Nyheder

Mand efter milliongevinst: Som en rutschebanetur

En blond kvinde med headset
Kendte

Puk Damsgård i chok efter slangemøde

Prins Joachim og prinsesse Marie kysser
Kongelige

Joachim og Maries bryllupsdag: Kærester og kolleger

en mand med briller i jakkesæt ved en legovæg
Nyheder

Lego-familien i generationsskifte

to kamphunde leger på en plæne
Krimi

Skulle passe hunde for sin søn: Bidt ihjel 

en mand med skæg og militærtøj
Nyheder

Zelenskyj er en af verdens mest indflydelsesrige

en havn
Krimi

Ung ukrainer klemt ihjel i Esbjerg 

en mark med korn
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb det seneste døgn i Ukraine-konflikten

ishockeyspillere set fra siden
Sport

Kæmpe triumf:

Danmark tæver verdensmestrene 

en sanger med langt hår
Kendte

Cobains guitar solgt for 32 millioner 

missil affyres fra en fregat
Nyheder

Forsker kalder dansk missildonation opsigtsvækkende

En udbrændt bil
Krimi

Dyr BMW udbrændt

En kaptajn og et par damer
Film og TV

Tv-serien som skabte en hel industri

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Nye fotos øger presset på Boris Johnson 

et par til en premiere
Kendte

DR-vært afslører hemmelighed: Vi er forlovet

fem personer poserer
Film og TV

Forlader

Løvens Hule

et smukt par på den røde løber
Kendte

Schwarzenegger bedstefar igen

støvsuger
Nyheder

Brug ikke disse

støvsugere:

Kan bryde i brand

reagensglas med prøvesvar
Nyheder

Dansker smittet med

abekopper

grillbar set udefra
Mad og drikke

Berømt grillbar

lukker og slukker

mand holdes tilbage af vagter
Kendte

Voldtægtssag mod

realitystjerne:

Dårlig stemning

tyk mand holder i mavefedtet
Sex og samliv

Nyt dansk studie:

Vægttab er lig med

flere sædceller

Nyheder

Stopper i folketinget:

Flytter til Afrika 

mark med bogstaver set fra flyvindue
Helt vildt

Flypassagerer i panik:

Velkommen til Luton 

skilt foran retten i odense
Krimi

Snød for 10 millioner:

Kan slippe for fængsel

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F: Smitten

kan stige

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Boykotter DR:

I behøver ikke ringe

en anden gang 

færge brænder
Nyheder

Syv mister livet

efter færgebrand

færge brænder
Nyheder

Syv mister livet

efter færgebrand

færge brænder
Nyheder

Syv mister livet

efter færgebrand