Kampen mod rygning er gået i stå
Rygning ? Faldet i antallet af rygere er stoppet. Rygning er i højere grad blevet et lavuddannet fænomen. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse er bekymrede

Skræmmekampagner. Lovindgreb. Massiv medieomtale. Trods intenst fokus på rygningens voldsomt usunde natur er det på to år ikke lykkedes sundhedsapostlene at få flere danskere til at kvitte smøgerne.25,2 procent røg dagligt i 2004. I 2006 er det 24,7 procent, viser en helt ny undersøgelse, der offentliggøres i dag, som Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening står bag. Altså ingen effekt af to års massive kampagner. Og dermed er kurven med 30 års konstant fald knækket. »Det er bekymrende, når vi ved, at aktiv og passiv rygning koster 16.000 danskere livet hvert eneste år – og dermed er den faktor, der har størst negativ indflydelse på folkesundheden,« siger projektleder Jørgen Falk fra Sundhedsstyrelsen.I disse år bliver det samtidigt tydeligere, at rygning har fået en voldsom social slagside. På blot et år er der kommet flere ufaglærte rygere – 42 procent i år mod 38 procent sidste år. Derimod skodder de veluddannede flittigst tobakken; 16 procent af de højere funktionærer ryger i år mod 19 procent sidste år.

Indgreb efterlyses

»Rygning blandt den veluddannede del af befolkningen rasler ned. Men vi gør ikke noget for dem, der skal have et lille skub. Og det er rigtig uhyggeligt. Derfor er det også katastrofalt, at politikerne ikke turde gå længere med deres lovindgreb, da vi ved, at det ville batte. Samfundet signalerer lige nu, at det er ligeglad med, at tusindvis dør hvert år på grund af tobak. Ville vi finde os i så mange dødsfald, hvis det var trafikuheld,« spørger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Inge Haunstrup Clemmensen. 4.517 danskere over 13 år har deltaget i undersøgelsen.