Kampe i Gaza truer våbenhvile
Der er stadig dødbringende kampe mellem tilhængere af Hamas- og Fatah-bevægelserne i Gaza trods en våbenhvile, der blev indgået søndag.

Kampene fortsætter i Gaza mellem tilhængere af Fatah og Hamas på trods af, at de to bevægelser indgik en våbenhvile søndag. Tirsdag morgen blev mindst tre mennesker dræbt i sammenstød rundt omkring i Gaza City, hvilket er en stor trussel mod den skrøbelige fred.

Kampene tirsdag bringer antallet af dræbte op på i hvert fald seks personer, siden præsident Mahmoud Abbas fra Fatah lørdag udskrev valg. Det skete ifølge Abbas som et resultat af den »alvorlige interne krise«, som de palæstinensiske selvstyreområder befinder sig i.

Siden Hamas vandt en overraskende valgsejr i januar og dannede regering i marts, så har Israel og Vesten boykottet styret. Det har blandt andet ført til en dyb økonomisk krise, hvor over 165.000 offentligt ansatte ikke har fået udbetalt fuld løn, siden Hamas-regeringen tiltrådte i marts. De offentligt ansatte har strejket siden september, men en ny aftale giver håb om, at de nu vil vende tilbage til arbejdet.

Abbas sagde mandag til Storbritanniens premierminister, Tony Blair, som var på officielt besøg, at han holder fast ved beslutningen om at holde nyvalg. Han åbnede dog en lille lem for Hamas, da han omtalte muligheden for at danne en Fatah-Hamas regering.

Hamas? eksil-leder Khaled Meshaal, som opholder sig i Libanon, sagde mandag til BBC, at Hamas under ingen omstændigheder vil godkende et valg før tid, og at Hamas vil bekæmpe det med »et fredeligt, folkeligt pres ? ikke vold«.

Imens kæmper de videre i Gaza.