Kammeradvokat i dobbeltrolle
Statens advokat rådgav Finanstilsynet om Amagerbanken og tjente 20 millioner kroner som kurator på konkursen.

Først agerede Kammeradvokaten rådgiver for Finanstilsynet, da tilsynet skulle forholde sig til, om Amagerbanken skulle lukkes. Få dage efter blev Kammeradvokaten på indstilling fra Finanstilsynet udpeget til kurator på konkursen efter den krakkede bank.

Det har indtil nu resulteret i indtægter for mere end 20 millioner kroner, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kammeradvokaten er ikke en statslig institution, men det private advokatfirma Poul Schmith, som har en aftale med staten om at levere advokatydelser til de statslige myndigheder.

Kammeradvokatens dobbeltrolle i Amagerbankens konkurs er uheldig, mener Niels Mengel, formand for Dansk Aktionærforening, som er i gang med at undersøge hele forløbet omkring konkursen, fordi foreningen sætter spørgsmålstegn ved, om banken overhovedet burde være lukket.

Professor i forvaltningsret Claus Haagen Jensen fra Copenhagen Business School vurderer, at der juridisk ikke er noget at komme efter:

- Men det er uheldigt, at det har maget sig sådan, siger han.

DF's erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, mener, at dobbeltrollen er problematisk og vil nu tage sagen op i forligskredsen.

- Det tegner et billede af, at man har haft mere end én kasket på. Det duer ikke, at man som rådgiver ender med at få lønmæssige opgaver ud af rådgivningen, siger han.

Det afviser Finanstilsynet:

- Hvis der er en interessekonflikt, findes der en række advokatetiske regler, der regulerer, om man har pligt til at sige fra. Men jeg mener ikke, det er tilfældet, siger vicedirektør Julie Galbo.

Kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen afviser, at der er tale om en dobbeltrolle.

- Da vi rådgav, var det ikke åbenbart, hvilken beslutning der ville blive truffet, eller at der ville falde et konkursbo af. Hvis vi var afskåret fra at rådgive tilsynet i den slags sager, ville det føre mange uhensigtsmæssigheder med sig, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/