Kameraer holder øje med mobilsnak
Uopmærksomhed i trafikken pga. SMS'er og scrollen rundt i mobiltelefonen koster hvert år menneskeliv i trafikken. (Foto: Scanpix)
Det er overordentligt svært at køre bil og snakke i telefon, som ikke er håndholdt, uden at få en bøde – i Australien.

I søndags stod politimyndighederne i delstaten New South Wales for et gennembrud for trafiksikkerheden. De indsatte nemlig både mobile og stationære fotovogne med specialbyggede kameraer, der kun registrerer brug af mobiltelefon.

Det er ifølge de australske myndigheder de første kameraer i verden, der er lavet specifikt til at registrere ulovligt mobiltelefonbrug. Det skriver TV2.

– Det er et system, der skal ændre en hel kultur, siger politikommissær i New South Wales Michael Corboy til australske medier. Med de nye kameraer håber man at kunne reducere antallet af dødsulykker i delstaten med en tredjedel inden 2021.

Indtil videre i 2019 er 329 mennesker trafikdræbt på vejene i New South Wales, mens tallet i hele 2018 var 354.

De nydesignede kameraer bruger kunstig intelligens til automatisk at gennemgå og udskille billeder, hvor ulovligt brug af en mobiltelefon foregår. Og samtidig udelukke billeder, hvor der intet ulovligt foregår. De billeder, systemet automatisk udvælger som værende ulovlige på grund af mobiltelefonbrug, bliver efterfølgende kontrolleret af ”autoriseret personale”, lyder det fra myndighederne.

Interesse i Danmark

Hos Rigspolitiet finder man det australske tiltag interessant og holder øje med udviklingen. – Vi vidste godt, at teknologien findes, men vi har endnu ikke kendskab til, hvor godt det virker. Vi vil med interesse holde øje med det og se, hvilken retning udviklingen går, siger han til TV2.

Hvis man bruger en håndholdt telefon, mens man kører i bil, koster det i Danmark siden september et klip i kørekortet og en bøde på 1500 kroner samt 500 kroner til Offerfonden.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik mistede 253 personer livet i en trafikulykke, hvor en eller flere af de involverede var uopmærksom på ulykkestidspunktet, i perioden fra 2012 til 2017.

 

 

via Listen To News