Kajaksucceser bliver skabt for småpenge
De olympiske kajakroere har ikke nær så gode forhold som konkurrenterne eller kollegerne i andre sportsgrene.

Man skal ikke vælge at ro kajak for pengenes skyld. Spørg bare den regerende EM-guldvinder i firerkajak og OL-deltager i London Kim Wraae.

Selv om han tilhører verdenseliten, har han ikke som andre topatleter haft mulighed for at sætte penge til side, til karrieren er forbi.

- Man kan jo sammenligne med fodboldlandsholdet, hvor hver spiller har tjent en million på at være med ved EM eller vores tyske og spanske konkurrenter, der for nogles vedkommende får 10.000 euro om måneden af staten, siger Kim Wraae.

Også i Dansk Kano- og Kajakforbund er pengene små, og derfor har man ikke de samme muligheder for at forberede atleterne på store konkurrencer, som nogle af de andre nationer her.

- Hvis pengene var til det, kunne vi tage på flere træningslejre om vinteren, hvor det er koldt og blæsende herhjemme. Det er bare bedre at træne, hvor det er varmt, for så tager man også gerne lige et par kilometer mere, siger Wraae.

Han har et konkret eksempel på, hvordan OL-roerne har mærket manglen på midler.

- Ved EM stod vi pludselig inden et træningspas og manglede den lille GPS-enhed, der fortæller os, hvor hurtigt vi ror og hvilken frekvens, vi ligger på.

- Den tilhører vores træner, der også arbejder for svenskerne, og det var altså deres tur til at bruge den. Den koster ikke mere end 25.000 kroner, men det er mange penge i vores forbund, siger Kim Wraae.

Dansk Kano- og Kajakforbund modtager i 2012 et støttebeløb fra Team Danmark på 2.540.000 kroner.

Hvis det lykkes for en kajakroer at vinde OL-guld i London, vanker der en bonus på 100.000 kroner. Sølv udløser 70.000 kroner, og bronze giver 35.000 kroner. Heraf skal der dog betales skat.

/ritzau/