Kæp i hjulet på den internationale cykelunion
De tre største cykelløb, Tour de France, Vuelta a España og Giro d?Italia, har meldt sig ud af den internationale cykelunions Pro Tour. Frem over vil de selv bestemme, hvem der skal deltage og ikke deltage i deres løb.

Arrangørerene af de største cykelløb, heriblandt Tour de France og Vuelta a España, er godt og grundigt tossede. De er trætte af, at den internationale cykelunion, UCI, skal bestemme, hvilke hold, der skal deltage i Pro Tour-løbene, som er de omkring 30 største cykelløb i verden.

På den måde har Tour de France-ledelsen for eksempel ikke ret til selv at udelukke et hold, som er under mistanke for brug af doping.

Men nu har Tour de France, Vuelta a España, Giro d?Italia samt en række andre løb meddelt, at deres etapeløb ikke længere vil blive kørt i UCI?s Pro Tour-regi.

Den dramatiske beslutning er dog ikke endegyldig, men snarere et oplæg til forhandling, mener Peder Pedersen, som er bestyrelsesmedlem i UCI.

»De prøver grænser af. Jeg er sikker på, at der kommer en dialog, og jeg tror, at alle kommer til fornuft,« siger han.

Pro Touren blev opfundet sidste år af den tidligere præsident for UCI, Hein Verbruggen, men har aldrig været populær hos cykelløbsarrangørerne.

»Vi er ikke en del af Pro Tour ? det har vi sagt mange gange,« sagde Tour de France-direktør, Christian Prudhomme, for nylig.

Løbsarrangørerne ønsker indflydelse på, hvem der skal og ikke skal deltage i netop deres løb. Udover retten til at udelukke uønskede cykelryttere, ønsker løbsledelserne at kunne uddele wild cards til særlige hold, som ikke er en del af Pro Tour.

Hos UCI er man villig til at tale om wild cards, men ikke om retten til at udelukke enkelte cykelryttere eller hold efter behag.

»Det skal ikke komme an på deres humør. Vi skal have nogle faste regler,« siger Peder Pedersen, som gerne erkender, at det er ærgerligt, at UCI ikke på central vis kan tage licensen fra dopingmistænke mandskaber.

Cykeleksperten Alex Pedersen forstår godt kritikken af Pro Touren.

»Det er fuldstændig umuligt for nye hold at komme ind. Man får en fireårig-licens, og så er man selvskreven til alle Pro Tour løbene. Der stilles ikke nogle sportslige krav til holdene,« skriver han i et åbent brev og kalder det nuværende system for forrykt.

Udbryderne af UCI vil have mere sportslige regler, så holdene skal kvalificere sig til løbene i stedet for at være selvskrevne.

Men ifølge Peder Pedersen fra UCI er det netop den internationale cykelunion, som har de sportslige briller på, mens løbsarrangørerne tænker i Euro.

Ved at sælge en samlet Pro Tour-pakke til medierne sikrer man både kvalitet og geografisk spredning i sporten, så også Skandinavien for eksempel kan få et Pro Tour i fremtiden.

»Næsten alle Pro Tour-løb køres i Frankrig, Spanien, Italien eller Belgien. Og stod det til dem, skulle endnu flere køres der. Cykling skal promoveres world wide, og så er man nødt til at udvælge nogle arrangementer og lægge dem i faste rammer,« siger han.