Kæmpekrise hos dansk auktionshus - ejer hæver vildt million-honorar
Pengene triller sikkert ind på Bengt Sundstrøms lønkonto, mens auktionshuset Lauritz.com er midt i en økonomisk krise. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix
Pengene fosser ud af auktionshuset Lauritz.com, men dét forhindrer ikke den svenske ejer i at hæve millioner af lønkroner.

2017 var et mareridtsår for auktionshuset Lauritz.com, der præsenterede et underskud på 20 millioner kroner.

Berlingske Business skriver, at det gældsplagede auktionshus sidste år oplevede et voldsomt dyk på fondsbørsen, mens omsætningen faldt med ti procent. Den daværende topchef Erik Norberg og tre bestyrelsesmedlemmer har siden forladt Lauritz.com.

De dårlige tider lader ikke til at smitte af på ejer Bengt Sundstrøms lønkonto.

Han er blevet tildelt et konsulenthonorar på 2,4 millioner kroner - og samtidig får han et vederlag på 200.000 kroner for at være medlem af firmaets bestyrelse.

Per Hansen er investeringsøkonom i Nordnet, og han undrer sig over, at Bengt Sundstrøm betales med konsulentmillioner, når auktionshuset er ramt af en voldsom økonomisk nedtur.

- Det er simpelthen svært at forstå de her tal synes jeg. Det gamle mundheld om, at man skal sætte tæring efter næring, burde være oversat til svensk, siger økonomen med henvisning til, at Lauritz.com-grundlæggeren er fra Sverige.

Bengt Sundstrøm har sendt et skriftligt svar til Berlingske Business for at forklare sin høje løn.

Han skriver, at han som bestyrelsesformand for Lauritz.com får et årligt honorar på 200.000 kroner. Han henviser også til et børsprospekt - i det står der, at bestyrelsen kan vælge at give bestyrelsesmedlemmer konsulentopgaver.

- Jeg påtager mig således løbende strategiske opgaver, der ligger uden for den forventelige indsats fra en formand. Disse opgaver honoreres med et separat konsulenthonorar, lyder det fra Bengt Sundstrøm, der forklarer, at bestyrelsen vil fortsætte med denne praksis, så længe den mener, at det gavner Lauritz.com.