Kæmpe skovbrande raser i Sibirien
Flere regioner i Sibirien er ramt af meget omfattende skovbrande, fortæller Greenpeace.

Adskillige regioner i Sibirien er ramt af massive skovbrande, der indhylder byer i røg.

Brandene kommer efter en hedebølge i regionen, men hvor omfattende, katastrofen er, kan være svært at vurdere, siger miljøorganisationen Greenpeace.

Det skyldes blandt andet, at det område, som er værst ramt, er dækket af tyk røg, der gør det svært for satellitter at analysere situationen.

- Mere og mere brænder hvert år, siger Aleksej Jarosjenko, der er chef for Ruslands Greenpeace's skovprogram.

- Sidste år brændte ni millioner hektarer, i år er der allerede brændt 10 millioner hektarer, siger han.

Det svarer til henholdsvis 90.000 kvadratkilometer og 100.000 kvadratkilometer. I begge tilfælde er der tale om områder mere end dobbelt så store som Danmarks areal.

En stribe flyafgange til lufthavne i de sibiriske byer Omsk og Tomsk blev i weekendens aflyst på grund af smog.

Det russiske ministerium for katastrofebehandling nedtoner skovbrandene.

Ministeriets afdeling i Tomsk udsendte en erklæring mandag, hvori der fokuseres på det meget vand, der kastes på brandene fra fly.

Der er ingen risiko for byer, hedder det i erklæringen, der dog tilføjer, at der på grund af de tørre forhold i hele Tomsk-regionen er risiko for røg og aske i luften.

Ministeriets hjemmeside skriver, at der søndag var ild i 17.000 hektarer skov i Sibirien, men Jarosjenko fra Greenpeace har andre tal.

Han siger, at to millioner hektarer brænder, og at situationen kommer ud af kontrol, fordi lokale forsøger at skjule det sande omfang af katastrofen for spidserne i Moskva.

- Det sker meget langt fra Moskva og berører kun et par procent af befolkningen. Så der bliver gået stille med det, siger han.

- Den vigtigste metode til at holde skovbrande nede er stadig at lyve om dem, tilføjer han.

/ritzau/AFP