Kæmpe sensation: Fuglsang i chok-sejr
Foto: AFP/Scanpix
Den danske cykelrytter Jakob Fuglsang har helt overraskende vundet cykelløbet Critérium du Dauphiné.

Den danske cykelrytter Jakob Fuglsang (Astana) har søndag helt overraskende vundet cykelløbet Critérium du Dauphiné.

Det sker i en sensationel dobbeltsejr, hvor han med et brøl kørte først over målstregen på den sidste og afgørende 8. etape fra Albertville til Plateau de Solaison og også sikrede sig den samlede sejr.

Jakob Fulgsang viste, at han var manden med de bedste ben, da han på den sidste stigning kørte fra favoritgruppen. Han vandt etapen foran Dan Martin (Quick-Step Floors) og Louis Meintjes ( UAE).

Det var danskerens anden sejr i det ugelange etapeløb, som han altså samlet vandt foran Richie Porte (BMC) og netop Dan Martin. Det blev en gyserafslutning, hvor de 10 bonussekunder for etapesejren blev udslagsgivende for podiets sammensætning. Den endelige afstand mellem løbets nummer et og to blev netop 10 sekunder.

Jakob Fuglsang viser med sejren storform inden Tour de France, der begynder 1. juli.

Den 32-årige dansker gik selv efter en samlet placering i top fem, men satte altså alle konkurrenter til vægs. Herunder altså både store Tour-favoritter som Christopher Froome (Sky), Richie Porte (BMC), Alberto Contador (Trek) og Alejandro Valverde (Movistar).

- Det er uvirkeligt selv med trøjen på nu. Jeg har været tæt på at få førertrøjen nogle gange, men at få den nu og vinde løbet er helt fantastisk, siger Jakob Fuglsang til fransk tv efter sejrsceremonien.

Tour-kaptajn?

Da han kørte over stregen dedikerede han sejren til sin gravide kone, Loulou Fuglsang, der har termin bare få dage efter, at Tour de France begynder.

Du kan se meget mere til Jakob Fuglsangs luxembourgske model-kone her.

Resultatet er den mest markante præstation i dansk cykelsport i mange år. 

Critérium du Dauphiné fungerer som optaktsløb til sæsonens højdepunkt, Tour de France, men er i sig selv meget prestigefyldt at vinde. Således indeholder listen over tidligere vindere store navne som Christopher Froome (2013, 2015), Bradley Wiggins (2011, 2012) Alejandro Valverde (2008, 2009), Lance Armstrong (2002, 2003) og Miguel Indurain (1995, 1996).

Tour de France begynder i Düsseldorf, og her har der den seneste tid været tvivl om Jakob Fuglsangs kaptajn-rolle på det kazakhiske hold Astana. Holdets store stjerne, italieneren Fabio Aru, missede Giro d'Italia på grund af en skade, og blev i stedet udset til at skulle dele leder-rollen med silkeborgenseren i Tour de France.

Men med søndagens sejr sender Jakob Fuglsang altså et kraftigt signal til hold-ledelsen om, at han kan være den eneste beskyttede rytter.

Jakob Fuglsang har trods en middelmådig enkeltstart midt på ugen holdt sig godt til hele ugen i Critérium du Dauphiné. Han vandt således også 6. etape fra Parc des Oiseaux til La Motte-Servolex i et drabeligt spurtopgør med Richie Porte (BMC) og Christopher Froome (Sky).

Med blandt de helt store

Richie Porte (BMC) var foran med 1 minut og 15 sekunder i forhold til Fuglsang inden den sidste etape.

Inden Fuglsang kørte solo til toppen af Plateau de Solaison i de franske alper, viste han både kløgt og gode ben, da han kørte fra stærke bjergryttere som Chris Froome (Sky) og Alberto Contador (Trek).

Fuglsang sad først med på hjul af Froome, som også jagtede den samlede sejr og næsten ene mand fik indhentet udbryderne Fabio Aru (Astana) og Alejandro Valverde (Movistar).

Aru og Valverde førte længe an helt i front, men duoen blev hentet på den sidste stigning af gruppen med Froome og Fuglsang.

I den situation kunne Fuglsang lukrere på at være passiv og spare kræfter, da han havde holdkammeraten Aru foran sig og derfor ikke skulle op at føre.

Valverde havde satset på den samlede sejr og brugt mange kræfter og faldt fra på den sidste stigning, da spanieren træt blev hentet.

Porte, der førte løbet inden etapen, havde generelt ikke den bedste dag og hang efter de bedste på søndagens afgørende etape.

Det betød, at han ikke havde energien og farten til at holde sit forspring, selv om han forsøgte til det sidste.

 

Blå bog

Navn: Jakob Fuglsang

Født: 22. marts 1985 (32 år)

Højde: 182 cm


Karriere:

2004: Midtjysk Mountainbike klub

2005: Team Heijdens-Ten Tusscher

2006-2008: Team Designa Køkken/Team Cannondale - Vredestein

2009-2010: Team Saxo Bank

2011-2012: Leopard Trek

2013-: Astana

 

Udvalgte meritter: 

Samlet sejr i Criterium du Dauphiné (2017)

To etapesejre i Criterium du Dauphiné (2017)

Sølv ved OL i Rio i mændenes linjeløb (2016)

Samlet nummer syv i Paris-Nice (2015)

Samlet nummer fem i Paris-Nice (2014)

Samlet nummer syv i Tour de France (2013)

Samlet nummer fire i Criterium du Dauphiné (2013)

Samlet vinder af Tour of Luxembourg (2012)

Samlet vinder af Østrig Rundt (2012)

Samlet nummer fire i Schweiz Rundt (2011)

Samlet nummer tre i Schweiz Rundt (2010)

Samlet vinder af Post Danmark Rundt (2008, 2009 og 2010)

Samlet vinder af Slovenien Rundt (2009)

Guld ved U23-VM i mountainbike (2007)

/ritzau/