Administration 

Kåre Quist: Jeg har fået mere ro

Livsstil
bryllupspar står foran kirke
Kåre Quist og Tine Røgind giftede sig i sommeren 2012 i Hellerup Kirke. Året efter udvidede de familien med sønnen Carl. (Arkivfoto) (Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix)

- Det er kommet af, at jeg har lavet over 1000 udsendelser, men også, at jeg er blevet far, siger DR-værten.

Kåre Quist skænker det normalt ikke en tanke.

Når han læser nyhederne op i TV Avisen og fortæller, at coronarestriktionerne - med ganske få undtagelser - ophæves, når alle over 50 år er blevet vaccineret, kan han ikke rigtig forholde sig til, at han snart hører til den gruppe.

Den 26. maj fylder den populære nyhedsvært nemlig 50 år.

- Jeg tror, jeg har det sådan, som man har det, når man har det godt: at man ikke rigtigt forstår det, siger Kåre Quist.

- Men der, jeg kan mærke en forskel, er, at jeg har fået noget mere ro.

Kåre Quist kom til verden i Nordsjælland i 1971 og voksede op med ord omkring sig.

Med en far, som var lektor i sprog, og en mor, der arbejdede som korrespondent i engelsk og tysk, smøg sproget sig gennem hjemmet.

- Der kører stadig i dag et pingpong af ordpedanteri i familien, fortæller Kåre Quist med et grin.

- Hvis der bliver serveret kaffe, og min mor siger, at det er mælk i køleskabet, hvis nogen har brug for det, så kan min far finde på at sige: "Det er der også, hvis der ikke er nogen, der har brug for det".

kåre quist og hustru poserer for kameraet
Hvordan Kåre Quist skal fejre sin 50-årsfødselsdag, ved han faktisk ikke. Det er nemlig en overraskelse for fødselaren selv. - Det er udliciteret til fruen. Tine ved, hvad der skal ske. Jeg har ingen idé om det. Jeg har fri hele ugen, og så må vi se, hvad der skal ske. Men jeg ved, at når Tine står for det, så bliver det helt fantastisk. Det er næsten ligesom min polterabend igen, siger Kåre Quist. (Arkivfoto) Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Som barn sendte Kåre Quist små tekster ind til Politikens satirespalte, At Tænke Sig, og ting ind til Tipsbladet.

Efter gymnasiet var han dog først forbi statskundskab på Københavns Universitet og forbi sprog og erhvervsøkonomi på Handelshøjskolen, inden han endte i journalistikken.

- Midt i politologien og økonomien kunne jeg mærke, at jeg savnede at formulere mig og fortælle historier, forklarer han.

Kåre Quist er uddannet i journalistik og kommunikation fra Roskilde Universitet og landede ret hurtigt et job på Euroman, som passede perfekt til drengerøven.

Siden fulgte et job på Berlingskes samfundsredaktion.

Gratisaviserne begyndte at skyde frem i mediemarkedet, og Berlingske bød også ind.

Urban, som avisen hed, skulle - som navnet antydede - være urbant, og der manglede en chefredaktør med magasinerfaring i fingrene til at lede den.

- Det lød som et vanvittigt projekt. Og det var det også. Men jeg sagde selvfølgelig ja, for det var for spændende at sige nej til, fortæller Kåre Quist.

- Jeg var kun 29 år og lærte en hel masse af det - blandt andet at jeg ikke skal være chef. Lige pludselig sad jeg til møder om trykkvalitet, økonomi og strategi, og jeg ville meget hellere skrive artikler.

Efter et lille års tid på posten endte kompromisset som skrivende redaktionschef.

I 2006 skiftede Kåre Quist Urban ud med en stilling på Ekstra Bladet. Han blev redaktionschef for avisens gravergruppe, hvor hans syv år yngre bror, Sverre Quist - som i dag er politisk reporter på TV2 - også arbejdede.

Det samme gjorde hende, som siden blev hans hustru og moren til hans søn, Carl. Og hans svigerfar i øvrigt også.

Sammen med TV3 lancerede avisen tv-projektet "Velkommen på forsiden", hvor Kåre Quist agerede forbrugernes vagthund og konfronterede svindlere, bedragere og fidusmagere.

En redaktør fra DR fik øje på den hårdtslående skærmtrold og kaldte ham til casting.

- Jeg var ved at tabe telefonen. Det er en af mit livs største gåder, hvorfor de ringede til mig. For er du sindssyg, hvor var jeg en dårlig vært på det tidspunkt!, fortæller Kåre Quist med et grin.

Men tv-tække havde han, og Kåre Quist kom til DR. Først på programmet "Ærlig talt" i 2007 og siden på "Kontant".

- "Kontant" var på det tidspunkt en affyringsrampe til TV Avisen. Det var, som om at hvis de ringede fra "Kontant", var der nogle baner, som åbnede sig. Det havde jeg bare ikke helt forstået, fortæller Kåre Quist.

- Jeg var enormt glad for at lave "Ærlig talt", og jeg var ikke færdig med det. Så jeg sagde faktisk først nej til "Kontant", indtil nogen så sagde til mig: "Hvad laver du, knægt? Når vi spørger dig, er det ikke, fordi du har noget valg. Det er bare ja tak!". Og så kom slipset og skjorten ind i billedet.

Efter fem år på "Kontant" blev Kåre Quist i 2012 en del af værtsholdet på TV Avisen, og det var noget af en omvæltning.

- Det første års tid var svær. Jeg kom fra "Kontant", hvor jeg afslørede svindlere på hovedgaden i Horsens, Litauen, eller hvor sporet nu endte. Der var lidt mere drengerøv over det, hvor at TV Avisen var mere myndig og havde en anden autoritet over sig, siger Kåre Quist.

- Jeg plejer at sige, at det første år, man er vært på de store nyhedsudsendelser, er det den, der kører med dig. Hvis du er heldig, kan det være, at du bliver så god, at det til sidst er dig, der kører med den. Det tager tid at komme derhen. Mange hundrede udsendelser.

Til januar har Kåre Quist tiårsjubilæum på TV Avisen.

Det er blevet til omtrent 1000 nyhedsudsendelser for den rutinerede vært.

Sideløbende har han også dækket alt fra folketingsvalg til kongelige begivenheder og årskavalkader.

- De første mange år er pulsen høj. Måske lidt for høj. Jeg er selv konkurrencemenneske, men man skal i virkeligheden slappe af. Hvis det eneste, du vil, er at være en god vært, så tror jeg faktisk ikke, du bliver det.

- Hvis kameraet kører væk, kan jeg godt gribe situationen og tage den med et smil og en sjov bemærkning. Det havde måske ramt hårdere, hvis jeg var 35 år. Det er selvfølgelig kommet af, at jeg har lavet over 1000 udsendelser, men også, at jeg er blevet ældre, og at jeg er blevet far.

- I situationen kan man ærgre sig og bande indvendigt, men solen står jo op igen i morgen. Det vigtigste er jo den knægt, der ligger derhjemme og sover, mens jeg laver TV Avisen. Jeg har i hvert fald fået nogle andre prioriteter og perspektiver med tiden. Det er en stor lettelse og glæde, at der er noget, der er langt vigtigere end en selv.

Kåre Quist er far til sønnen Carl, som han og hustruen Tine Røgind blev forældre til i 2013.

De kendte hinanden fra Ekstra Bladet, men blev først et par senere.

I 2012 blev de gift, og året efter udvidede de familien, og det var en kæmpe drøm, der gik i opfyldelse.

- Jeg blev far lidt senere, end jeg troede, for jeg har haft travlt med karrieren og 1000 andre ting inden. Og så skal man jo også finde den rette, siger Kåre Quist med et smil.

- Med Tine faldt alt på plads. Min søgen var aflyst, og jeg fik en ro, fordi jeg vidste, at jeg aldrig nogensinde skulle være sammen med andre end hende. Det var som at komme hjem.

Sammen bor den lille familie i Vedbæk og har hele den øvrige familie tæt omkring sig.

Kåre Quist har ofte lange arbejdsdage, der er minutiøst planlagt.

Han arbejder ofte om søndagen og de følgende tre dage. Til gengæld har han så fri de næste dage i træk.

Slipseknuden bliver løsnet både fysisk og mentalt.

Når han ikke er på, er han helt offline og helst med græs under skoene.

Enten ude på løbeture i den nærliggende skov, på gåture med sanktbernhardshunden Luna, ude på grøntsværen på det lokale fodboldhold eller som hjælpetræner på sønnikes.

- Jeg har fire dage, hvor jeg er på boreplatformen, som jeg kalder det. Men når jeg ikke er der, lukker jeg demonstrativt ned og tuner først ind i nyhedsstrømmen igen op til næste vagtrul, fortæller han.

- Når jeg møder ind, sker der en slags transformation i løbet af dagen. For mig sker den nærmest fysisk ved, at jeg går ind og klæder om til skjorte og slips.

Når han løsner slipset igen efter dagens udsendelse, sænker skuldrene sig igen. På vej hjem i bilen ringer han traditionen tro til sine forældre. Det gør han altid.

Han har et utroligt nært forhold til dem, og han ved, at de ser med.

Når han skriver sine manuskripter, er det også dem, han har i tankerne.

- En af mine kæpheste er, at jeg gerne vil have, at folk oplever, at TV Avisen er for alle. Det har altid været mit mål, siger Kåre Quist og uddyber:

- Inden jeg begyndte på TV Avisen, syntes jeg, at den nogle gange kunne virke distanceret og højtidelig. Også selvhøjtidelig. Jinglen lød nærmest, som om at de opfandt det varme vand hver aften.

- Det er også derfor, jeg ikke kan dy mig for at lave et eller andet åndssvagt overlæg til vejrværterne. Det er et mere eller mindre bevidst forsøg på at punktere det en smule og signalere, at vi jo bare er helt almindelige mennesker, der fortæller nyhederne.

Seerne er i hvert fald begejstrede for Kåre Quist.

Hele syv år i træk er han blevet kåret som Årets Mandlige Nyhedsvært af Billed-Bladets læsere.

Men han er hverken forvænt med priser eller sit arbejde.

- Man kan ikke snyde seerne. De kan se i dine øjne, om du er tændt, eller om du er rastløs. Den dag, man ikke har ild i øjnene, bliver det opdaget, og så er det der, man sikkert skal finde noget andet at lave, siger han.

- Som Dan Turéll sagde, så holder jeg meget af hverdagen, og jeg er et sted, hvor jeg aldrig har været mere glad for at gå på arbejde, end jeg er nu.

to smilende mænd står i fodboldtøj
Kåre Quist er bidt af bold og håbede, at talentet rakte til en professionel karriere. Han spiller stadig fodbold tre gange om ugen og drømmer også om at lave et fodboldprogram og prøve kræfter med sportsjournalistikken. – Fysisk kan jeg ikke rigtigt mærke, at jeg fylder 50 år. Men når der kommer fodboldskade, tager det længere tid at komme over den. Det tog seks uger at komme over et trælår i læggen. Det havde måske taget tre uger, hvis man var 22 år. Når man spiller så meget fodbold, som jeg gør i min alder, så er det, som om at det er et relæ, der er ved at gå, siger Kåre Quist med et grin. Her står han efter et brag af en kamp for sit hold, FC Rudersdal, ude mod Hillerød sammen med holdkammeraten Joachim Frøsig, der i øvrigt er redaktør for DR-programmet "Horisont". (Privatfoto) Privatfoto/Free

kåre quist i skjorte og jaekke
- Jeg kan godt stå med morgenhår og se virkelig løbetursagtig ud i køen til bageren med min søn, Carl, i hånden og gemme mig lidt i en hættetrøje. Men i det øjeblik, jeg bestiller, kan nogle folk genkende min stemme fra TV Avisen. Den kan jeg ikke løbe fra. For nylig kom der en meget nydelig dame gående hen til mig i køen og stoppede op og sagde: "Det må jeg sige, hr. Quist, De ser noget mere præsentabel ud på skærmen". Og så gik hun! Det er meget sjældent, jeg bliver mundlam. Men det blev jeg her. Jeg tror bare, jeg fik sagt noget i retning af, at "det er godt, det ikke er omvendt", siger Kåre Quist med et grin. Agnete Schlichtkrull/DR/Free

/ritzau/

Aktietal og kurser på en kæmpe skærm
Nyheder

Kæmpe aktienedtur i USA

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Sport

Esbjerg ned i 2. division

Mænd prøver at køle sig af
Nyheder

Indien risikerer 100 gange flere hedebølger i fremtiden

en gråhåret mand i jakkesæt
Nyheder

Tesfaye afviser at give Folketinget indsigt i Hjort-sag

Et par på den røde løber.
Kendte

Sidney Lees ekskæreste taler ud

En mørk mand med en taske
Krimi

Denne mand er farlig:

Skar øret af sit offer

En karton mælk
Mad og drikke

Mælkepriser kan stige 50%

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv

En barmfager blondine i en sofa
Film og TV

Pluto-tv er landet:

Se Familien fra Bryggen hele døgnet

en ung mand
Krimi

Russisk soldat om krigsforbrydelse:

Jeg er skyldig

En masse flasker på et samlebånd
Nyheder

Flaskemangel truer

bryggerier

Et villa kvarter
Nyheder

Spår markant fald

i boligpriser 

Billede taget udover Prag man kan se de mange broer.
Helt vildt

Vanvittig billigt: 

Flyv til Prag

for 66 kroner

En politibil med udrykning.
Krimi

Ung mand anholdt

for hotel-drab 

Portræt af Anders Matthesen
Kendte

Anders Matthesen som

førsteelsker: Der er

intet at gemme sig bag

Timm Vladimir sidder i en bar og kigger ind i kameraet.
Kendte

Timm Vladimirs

sommerhus

solgt under prisen

Picasso maleriet
Helt vildt

Picasso solgt

for 477 millioner

En kvinde ligger og sover på en sofa.
Nyheder

Danskerne bruger for

meget tid på sofaen

Steve Wynn set i profil nedefra
Nyheder

Kasinokonge mistænkt

for at være hemmelig agent

Norsk politi på gade på gerningsnatten
Nyheder

Dræbte med bue

og pil: Nu begynder

retssagen

Vragresterne fra flystyrtet
Nyheder

Styrtede flyet ned

med vilje

brand i ejendom
Krimi

Voldsom brand i København 

Nyheder

Høring om ufoer i USA's Kongres

Glas med bebymos
Sundhed

Babymad tilbagekaldes:

Kan indeholde bly

Politibil med udrykning
Nyheder

22-årig død:

Klemt ihjel af

gulvvaskmaskine

Børsen i København
Nyheder

Ikonisk bygning skal renoveres for trecifret millionbeløb

signalkrebs
Dyreliv

Krebse-drama:

Nu dominerer 

invasiv art

 Ben Mottelson og Aage Niels Bohr
Nyheder

Danmarks sidste nulevende nobelprismodtager er død

Politiet på gerningssted
Krimi

Efterlyst for drabsforsøg - nu er han fundet

Familie på indkøb
Mad og drikke

Indfører prisloft på basisvarer

Ole Thomsen
Nyheder

Amputationsskandalen:

Fyret direktør får

gyldent håndtryk 

lottokuponer
Helt vildt

Største pulje nogensinde:

I aften kan du vinde 581 mio

cyklister på slottet
Nyheder

Valdemars Slot lukkes af

der arbejdes i haven
Livsstil

Fiks din havejord og
få succes med planter

uheld
Krimi

Væltet lastvogn lukkede motorvej - tabte læs med træstammer

Krimi

54-årig fængslet for at

slå ekspartner ihjel

sommerhus i solskin
Livsstil

Drømmer du om et sommerhus?
- her er det billigst

lykkeligt par
Kendte

Karsten Ree har
tabt milliardbeløb

isabella
Nyheder

Isabella Arendt forlader Kristendemokraterne

biler på motorvej
Krimi

Bil i brand - massiv kø på motorvej

lækkerier på et bord
Nyheder

Spis det ikke - olivenprodukt tilbagekaldt

Amber Heard i retten
Kendte

Heard afviser afføring
i Johnny Depps seng

mand poserer
Kendte

De kendte mindes

Sidney Lee

mand med bandana
Kendte

Sidney Lee er død

tre x factor dommere sidder bag bord
Kendte

Martin Jensen færdig 
i X Factor

syv personer poserer i farvestrålende tøj
Kendte

Syg Lisbet Dahl

færdig i Cirkusrevyen

mand poserer
Nyheder

Kendiskok alvorligt

skadet i knivangreb

beredskabsfolk arbejder ved togstation
Krimi

To personkørsler på

samme station

ugeblad på hylde
Krimi

Se og Hør

frifundet 

håndsprit
Helt vildt

Skolepiger fik

håndsprit

i stedet for vand

person holdes for munden
Krimi

Filmede naboens børn:

Tiltalt for seks

voldtægter af børn

skole set fra vejen
Krimi

Mystik om ulykke på skole: 22-årig kvinde dør

kvinde smiler til fotografen
Kendte

Annette Heick:
Lys og lykke med
en anden mand

piller
Nyheder

Advarer: Medicinrester kan ende i forkerte hænder

mand bruger kikkert
Nyheder

Første officielle sommerdag - mange får op til 25 grader

byggekraner
Krimi

Advokat tiltalt i bestikkelsessag om millioner

ægtepar snakker
Helt vildt

Ægtepar sagsøger søn:

Vi vil have et barnebarn

kroen brænder
Krimi

Efter ti måneder: Ejere får nedbrændt historisk kro tilbage

demonstration i sri lanka
Nyheder

Kriseramt land løber snart tør for benzin

ikea-logo på facade
Nyheder

Ikea handler stadig med Rusland

Tina Müller
Kendte

Tina Müller:

Venter barn til efteråret

lottokupon udfyldes
Nyheder

Lotto:

Lollik vinder 16 millioner

piger på badebro
Nyheder

Sol over Danmark:

Det gode vejr fortsætter

Underholdning

Zelenskyj: Vores musik erobrer Europa

voldsom brand flammer
Krimi

Sommerhus i flammer

politi står skrevet på døllefjelde
Krimi

Efterlyst for drab på Døllefjelde

britney spears
Kendte

Britney Spears:

Mister ufødt baby

ligblomsten blomstrer
Nyheder

Ligblomsten blomstrer:

Stanken breder sig

Ukrainske militærfolk k
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

Ukrainske Kalush Orchestra, der vandt Eurovision lørdag
Film og TV

Tror på Eurovision-værtskab i 2023

Nyheder

Ukraine vinder Eurovision

En politimand med mundbind ved et supermarked
Nyheder

Mindst 10 dræbt i supermarkeds-skyderi i New York

Spillere på banen
Sport

Liverpool i ny triumf

politiafspærring
Krimi

Mand knivdræbt på kræmmermarked

Dinosaur
Dyreliv

Jurassic Park-dino solgt for formue

tanks på landevejen
Nyheder

Ukraine regner med at vinde krigen inden nytår

Mélanie Joly, med sin ukrainske ministerkollega, Dmytro Kuleba
Nyheder

Bebuder flere sanktioner mod Moskva

Luc Boris André
Nyheder

Dansker på scenen ved Eurovision