K vil give irakiske asylansøgere mere plads
De Konservative mener, at afviste irakiske børnefamilier, der nægter at rejse, bør tilbydes flere kvadratmeter på asylcentrene. DF og integrationsministeren siger nej.

Integrationsordfører Henriette Kjær (K) opfordrer Venstre og Dansk Folkeparti til at diskutere bedre boligforhold for afviste de afviste irakiske asylansøgere. Det er særligt børnefamilier, der har fået afvist deres asylansøgning, og som har boet flere år på danske asylcentre, som De Konservative vil give bedre vilkår.

»Den restgruppe, der eventuelt må være tilbage, hvis det ikke lykkes at sende alle hjem, har efterhånden siddet i asylcentrene i seks, syv, otte, ni år. Så bør vi måske diskutere, om de bør have en anden form for indkvartering. Det kunne være privat indkvartering eller andre muligheder, som kunne være at gøre forholdene på centrene bedre med flere kvadratmeter, som vi ikke har fået endnu,« siger Henriette Kjær til Jyllands-Posten.

Hendes melding kommer i kølvandet på debatten om 600 afviste irakiske asylansøgere, som FN’s flygtningehøjkommissariat (UNHCR) i en rapport har anbefalet at give opholdstilladelse, fordi situationen i det centrale og sydlige Irak, hvor de kommer fra, betegnes som ekstremt farlig. Sagen har igen givet anledning til splid mellem De Konservative og regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, som blankt afviser, at der skulle være grundlag for at genoverveje de afviste irakeres sag, ligesom DF fastholder at forbedre boforholdene på asylcentrene.

Også integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) tager afstand fra det konservative forslag. Hun siger til Jyllands-Posten, at hun overhovedet ikke mener, at det er aktuelt at diskutere alternative boligtilbud, i stedet skal kræfterne bruges på at få sendt irakerne hjem, siger hun.