K er bekymret over studietur hos Hizbollah
De konservative er bekymrede over bestyrelsesmedlem Safia Aoudes fortid med forbindelse til militante bevægelser. Eksperter mener dog ikke, at det nødvendigvis er et problem.

Læs også:
Militærtræning til danske muslimer
Arabisk skolelærer afviser holocaust-kritik

Studierejser til den væbnede bevægelse Hizbollah i Libanon er ikke god tone på et konservativt CV.

Det mener de Konservatives politiske ordfører Pia Christmas-Møller.

I et 10 år gammelt interview fortæller Safia Aoude, talsmand for foreningen Islamic Student Organization om studieture til den væbnede Hizbollah-bevægelse i Libanon og regimet i Libyen. 

Det bekymrer Pia Christmas Møller.

- Mange af Hizbollahs aktiviteter er i lodret konflikt med de Konservatives opfattelse af, hvordan man klarer uenigheder. Det skal ske med argumenter, ikke med vold, siger Pia Christmas Møller.

De Konservative i København, hvor Safia Aoude i dag er bestyrelsesmedlem 1. kreds på Østerbro, skal mødes for at stemme om en eventuel eksklusionssag efter påskeferien.

I interviewet fra 1997 fortæller Safia Aoude desuden, at hun modtog militærtræning i udlandet, efter at hun blev ekskluderet af Hjemmeværnet. Safia Aoude tilbød desuden at formidle kontakt til danske arabere, der ikke kunne optages i det danske forsvar.

- (...) jeg vil da gerne sige til andre udlændinge eller indvandrere, som føler at de har behov for en militæruddannelse, men ikke kan få den i Danmark, fordi de bliver opfattet som en sikkerhedsrisiko, at der findes flere lande i den arabiske verden, hvor det er muligt at få en militæruddannelse - Hvis bare man er araber, behøver man ikke have statsborgerskab. Vi vil meget gerne hjælpe med at formidle kontakten, sagde Safia Aoude i 1997 til Berlingske Tidende.

Ifølge Nyhedsavisens kilder har Politiets Efterretningstjeneste overvåget Safia Aoude, siden hun grundlagde ISO. PET vil dig ikke kommentere på sagen.

Islamic Student Organization betegnes som forløberen til det islamiske, radikale Hizb-ut-Tahrir. ISO var imod druk, hor og staten Israel. Københavns Universitet slettede flere gange gruppens hjemmesider på grund af antisemitisme.

Ifølge lektor Helle Lykke Nielsen kan Safia Aoudes fortid i ISO tolkes på to måder. Den pæne forklaring går på, at det er sket i ungdommeligt overmod. 

- Den mindre pæne forklaring er, at Safia Aoude ikke udviser loyalitet for det danske samfund. Uanset om det er en muslim eller en fra Dansk Front, må alle advarselslamper tændes. Ingen har interesse i, at unge mennesker trænes militært, hvis de har kritiske briller på det danske samfund. Det kan jo ramme os selv, siger Helle Lykke Nielsen fra Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet med henvisning til terrorbomberne i Madrid og London.

- Med alt det vi ved om terror i dag, er det en ubetænksom udtalelse, siger Helle Lykke Nielsen.

Lektor Torben Rugberg Rasmussen mener ikke, at Safia Aoudes militærtræning i udlandet nødvendigvis er et problem.

- Det er ikke nødvendigvis noget, der skal ligge hende til last i dag, men jeg kan da godt forstå, hvis PET var opmærksom på dem. Det er meget, meget bekymrende, hvis der er mange, der vælger at gå den vej, men man er nødt til at se specifikt på, om træningen skulle bruges til islamisk, terroristisk aktivitet, siger lektor Torben Rugberg Rasmussen.

Safia Aoude ønsker ikke at udtale sig. Hun er desuden historie og samfundsfagslærer på den arabiske friskole DIA i København.