Jysk milliardær-familie laver cannabis-slik

Medcan Pharma, som ejes af Stimorol-familien Bagger-Sørensen, tror på, at forsøg med cannabis vil skabe arbejdspladser.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby besøgte i august Møllerup Gods på Djursland for at se produktionen af hamp på godset.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby besøgte i august Møllerup Gods på Djursland for at se produktionen af hamp på godset. Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

Selvom den netop vedtagne forsøgsordning med medicinsk cannabis skulle blive lukket ned efter forsøgsperioden på fire år, forventer Morten la Cour fra Medcan Pharma, at der vil blive skabt arbejdspladser i Danmark.

- Vi tror på, at forsøgsordningen bliver en succes. Selvom man vælger at lukke ordningen ned efter fire år, er jeg sikker på, at vi i den periode har haft muligheden for at opbygge en international forretning. Den vil stadig skabe arbejdspladser herhjemme og blive en eksportsucces, siger Morten la Cour til Børsen.

Medcan Pharma ejes af familien Bagger-Sørensen, som har skabt en milliardformue på tyggegummi - blandt andet Stimorol og nikotintyggegummi.

- Den erfaring mener vi, at vi kan bruge til også at lave tyggegummi som medicinsk cannabisprodukt. Vi ved for eksempel, at der er en række fordele ved, at produktet optages i mundhulen, fremfor at det går igennem det normale fordøjelsessystem, siger Morten la Cour til Børsen, og fortæller, at der i sidste uge blev opslået tre stillinger, hvor virksomheden søger folk til cannabisforarbejdningen i Vejle.

Villige ejere, tak

Bagger-Sørensen frasolgte sidste år en stor bid af Ferin Pharma, som laver nikotintyggegummi. Det fik de knap tre milliarder kroner for. Morten la Cour vurderer, at tyggegummi med cannabis har større potentiale end nikotintyggegummi, mens ejerne har økonomien til at skabe en succes.

- Når sådan et projekt her skal løbes i gang, så kræver det nogle investeringsvillige ejere, som kan se et fremtidigt potentiale, siger Morten la Cour.

Kommer der realiteter bag Morten la Cours vurderinger, vil det også have en effekt på de danske landmænd, som går ind i produktionen af råvarerne. Morten la Cour forventer, at Medcan Pharma vil være deres aftager.

Store investeringer

Der er grøde i de danske cannabisforhåbninger. Således investerer Møllerup Gods på Djursland 100 millioner kroner i ny produktion af medicinsk cannabis. Møllerup Gods har blandt andet købt gartneriet Nældebakken i Odense og forventer at forsyne potentielt 65.000 kunder.

Også tomat-giganten Alfred Pedersen & Søn i Bellinge på Fyn har forberedt sig på, at gå i gang med produktion af cannabis.

Fakta

Ifølge Børsen offentliggjorde det amerikanske finanshus Cowen i maj en analyse, som anslår, at markedet for medicinsk cannabis i dag er på fem-seks milliarder dollar. Alene i USA vil markedet være på 50-60 milliarder dollar i 2026, mens det på verdensplan kan være på hele 200 milliarder dollar til den tid.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.