MASSAKREN I PARIS Jyllands-Posten: Ja, vi er bange
"Je suis Charlie" - "Jeg er Charlie." Et populært statement i disse dage, der skal signalere at vi ikke lader os knække. Men på Jyllands-Posten erkender man, at man lader sig kue af truslen om vold. Frygt betyder, at man ikke vil trykke satiriske tegninger af Muhammed og det er "ude i hampen at påstå, at islam ikke skulle have nogen magt," mener avisen. AFP/Scanpix: Odd Andersen
På lederplads erkender Jyllands-Posten i dag, at man er bange og derfor afholder sig fra at trykke satiriske tegninger af Muhammed. “Ja, vi bøjer os for vold,” lyder det.

“Tegn videre” lød opfordringerne i går fra danskere, der havde lagt blomster ved den franske ambassade i sympati med de dræbte i Paris. “Vi er alle Charlie Hebdo” lyder et andet populært statement, der skal signalere, at vi står skulder ved skulder, værner om presse- og ytringsfriheden og ikke lader os knække af vanvittige ekstremister.

Men det passer bare ikke.

Det mener Jyllands-Posten, der i dag på lederplads erkender, at avisen ikke genoptrykker hverken sine egne Muhammedtegninger eller tegninger fra Charlie Hebdo, fordi man er grebet af frygt. Det er “ude i hampen at påstå, at islam ikke skulle have nogen magt,” skriver avisen og henviser til, at ingen store danske dagblade har genoptrykt Muhammed-tegningerne siden den anden Muhammed-krise i 2008.

Og det er naturligvis, fordi man er bange, skriver avisen.

“Alt andet er bortforklaringer. Frygt er imidlertid en legitim følelse, ikke mindst for de ansatte på denne avis. Vi har levet med frygten for et terrorangreb i ni år, og ja, det er forklaringen på, at vi ikke genoptrykker Muhammed-tegninger, hvad enten det er vores egne eller Charlie Hebdos,” lyder det.

Ytringsfriheden er truet

På Berlingske Tidende har man valgt at trykke en række forsider fra Charlie Hebdo, ifølge chefredaktør Lisbeth Knudsen "for at vise, hvad det er for et blad, der har afstedkommet massakren i Frankrig."

Hun forstår dog godt Jyllands-Postens valg.

"Jyllands-Posten har været under et enormt pres, siden man trykte Muhammed-tegningerne. Der er en balance i hensynet til ytringsfriheden og hensynet til medarbejdernes sikkerhed, og jeg kan godt forstå, den på Jyllands-Posten tipper til fordel for medarbejdernes sikkerhed," siger Lisbeth Knudsen til TV2 News.

Hun understreger, at medierne og journalisterne er blevet et selvstændigt mål for terrorister, fordi det er en måde, hvorpå man kan ramme  vores demokratiske værdier. Og det har konsekvenser:

"Det er tragisk vi er kommet i den situation. Jeg er enig med Jørgen Mikkelsen (Jyllands-Postens chefredaktør, red.) i, at ytringsfriheden er under pres. Den er truet," siger Lisbeth Knudsen til TV2 News.

Medarbejderne på Charlie Hebdo blev myrdet, fordi de insisterede på at fortsætte en kompromisløs islamkritik. Så langt vil man ikke gå på Jyllands-Posten:

“Hensynet til medarbejdernes sikkerhed vejer tungest. Vi er også på det rene med, at vi dermed bøjer os for vold og intimidering,” skriver avisen.

Læs hele lederen her