Juncker frygter dominoeffekt ved catalansk løsrivelse

Det er vanskeligt nok med 28 medlemslande, siger kommissionsformand, der ikke ønsker et EU med "98 stater".
EU-Kommissionens formand ønsker ikke at se Catalonien løsrive sig fra Spanien. Det kan udløse en dominoeffekt, siger han.
EU-Kommissionens formand ønsker ikke at se Catalonien løsrive sig fra Spanien. Det kan udløse en dominoeffekt, siger han. Foto: Jorge Guerrero/arkiv/AFP

Hvis Catalonien erklærer sig uafhængigt af Spanien, kan andre regioner i andre europæiske lande være fristet til at gøre det samme.

Det frygter EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Han siger fredag, at han ikke ønsker at se Catalonien løsrive sig, fordi det kan udløse en sand dominoeffekt i EU.

- Jeg ønsker ikke en europæisk union, der består af 98 stater om 15 års tid, siger han i en tale til universitetsstuderende i sit hjemland, Luxembourg.

- Det er allerede vanskeligt nok med 28 og vil ikke blive nemmere med 27 (efter Storbritanniens udtræden, red.), men 98 virker helt umuligt, mener Juncker.

Samtidig understreger han, at det ikke er et EU-anliggende. Fra Bruxelles har man hidtil forsøgt at være så neutral som mulig i striden om den catalanske folkeafstemning om uafhængighed.

EU har givet Spanien ret i, at folkeafstemningen var ulovlig, men opfordret til dialog mellem Madrid og Barcelona.

Juncker tilføjer, at EU "ikke kan involvere sig i mægling", som den catalanske præsident, Carles Puigdemont, har opfordret til.

Traditionelt har mange lande været tilbageholdende med at støtte løsrivelsesbevægelser af frygt for, at det kunne sætte gang i tanker om løsrivelse andre steder.

Spanien har eksempelvis aldrig anerkendt Kosovos løsrivelse fra Serbien, fordi spanske myndigheder var bange for, at det ville opmuntre separatister i Catalonien og andre dele af Spanien, skriver nyhedsbureauet NTB.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.