Juncker: Endnu ikke tilstrækkelige brexit-fremskridt

EU-Parlamentet ventes at vedtage en resolution, der fastslår, at al snak om fremtidens forhold må vente.
Der er endnu ikke gjort tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om den britiske exit fra EU, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker (til højre), i en debat i Europa-Parlamentet. Her hilser Juncker på kongen af britisk EU-modstand, Nigel Farage (til venstre), før debatten i parlamentet.
Der er endnu ikke gjort tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om den britiske exit fra EU, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker (til højre), i en debat i Europa-Parlamentet. Her hilser Juncker på kongen af britisk EU-modstand, Nigel Farage (til venstre), før debatten i parlamentet. Foto: Patrick Hertzog/AFP

Der er endnu ikke gjort tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om den britiske exit fra EU.

Sådan lyder budskabet fra både EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU's chefforhandler, Michel Barnier, tirsdag i en brexit-debat i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Her vil EU-parlamentarikerne senere tirsdag vedtage en resolution.

Den ventes at fastslå, at forhandlingerne går så langsomt, at al snak om fremtidens forhold må vente.

Planen var oprindelig, at et EU-topmøde i oktober skulle beslutte at sætte anden fase i gang, hvis ellers der var sket nok fremskridt i første fase.

Men det er der ikke, lyder det fra Juncker, Barnier og Europa-Parlamentet.

- Vi har endnu ikke gjort det tilstrækkelige fremskridt, der er brug for, siger Juncker.

EU kræver fremskridt på tre områder før næste etape. Det handler om penge. Det handler om EU-borgeres rettigheder. Og det handler om fremtidens grænse i Irland.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, vil have gang i forhandlingerne om fremtidens partnerskab efter brexit så hurtigt som muligt.

Tyskeren Manfred Weber, der er leder af Europa-Parlamentets store kristendemokratiske gruppe, mener, at den britiske regering er fanget i sine egne intriger.

Han siger, at "London er meget kreativ, når det gælder om at trække røde linjer op for deres partistøtter".

- Men de tilbyder ingen løsninger for deres vælgere og borgere, siger Weber.

- EU-lederne må indse, at der ikke er nogen chance for at gå i gang med anden fase af forhandlingerne, siger han.

Kongen af britisk EU-modstand, Nigel Farage fra Ukip-partiet, siger, at "I har behandlet os, som om vi var en slags gidsel".

- Med mindre vi betaler en løsesum, møder alle jeres krav, vil I ikke engang have en intelligent samtale med os om handel, siger Farage.

- Gud ske lov at vi er på vej ud, siger han.

Der er stadig godt to uger og endnu en forhandlingsrunde til det afgørende EU-topmøde, hvor stats- og regeringscheferne skal gøre status.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.