Juletid er buletid
Julestress sætter spor i traffikken. Ugen inden jul er den uge i året, hvor der sker flest trafikulykker.

Det er tid for at flette kofangerne sammen på de danske parkeringspladser. I ugen op til jul har der fem år i træk været suverænt flest trafikulykker, viser en opgørelse, Top Danmark har lavet for Nyhedsavisen.

»Der er markant flere ulykker i ugen før jul end i resten af året. Her er reelt større risiko for at havne i en trafikulykke og lave en bule i bilen, når man skal parkere. Der er flere biler på vejene, og folk har juletravlt,« siger kommunikationsdirektør Steffen Heegaard fra Top Danmark.

Antallet af skadeanmeldel-ser til forsikringsselskabet er 20 procent højere i uge 51 end i resten af december og meget højere end i resten af året. De tilsvarende tal fra Tryg Forsikring viser 11 procent flere ulykker i de sidste to juleuger.

En tilsvarende undersøgelse af 5.572 jule-bilulykker fra Norge viser, at langt de fleste ulykker sker mellem klokken 15 og 16 om eftermiddagen.Helt slemt er det lillejuleaften, når vi er på vej tværs gennem landet med vognen læsset med indbundne børn og gaver. Det er den dag i året med flest bilulykker.

Grunden til de mange skader i juleugen er, at den store dag hvert år kommer bag på os, og vi derfor må styrte rundt for at købe de sidste pakkenelliker.

»Derfor laver vi en del buler, når vi bakker op i hinanden i juleugen. Vi farer rundt efter de mange julegaver, som vi skal købe. Og så havner vi i stressrela-terede trafikulykker,« siger René la Cour Sell, direktør for Rådet for Større Færdselssikkerhed.

En rundringning til landets bilværksteder viser, at de har travlt med at rette buler ud, inden de skal hjem og danse om juletræet:
»Vi har ekstra mange bilskader hver eneste jul. Men det er også fordi, det er vinter,« siger kædechef Michael Juhl Hansen fra Automester, der er en kæde med 371 bilværksteder.

Så: Pas på, derude.

via Listen To News