Julen kan gøre skilsmissebørn rundtossede
Tusindvis af skilsmissebørn fejrer hvert år delejul, men de mange familiebesøg kan være hård kost for skilsmissebørnene, advarer eksperter.

To juleaftener, tonsvis af gaver og massevis af besøg hos forskellige familiemedlemmer. Det lyder som en drøm for et lille barn, og er da også virkeligheden for mange af de tusindvis af skilsmissebørn, der hvert år skal fejre delejul. Men selvom forældrene formår at samarbejde omkring julen og dele børnene mellem sig, bør skilsmisseforældre alligevel være opmærksomme på, at børnene får en god jul frem for en stressende jul, hvor alle vil nå at være sammen med barnet. Det mener Grethe Kay-Müller, der er lektor i børnepsykologi på Danmarks Pædagogiske Universitet.

»Børnene synes, det er bedst, når de voksne har tid og gerne vil være sammen med barnet. Og det vigtigste, man bør gøre, er, at lytte til barnet, så man ikke lægger et program, hvor børnene skal nå en hel masse, der ikke foregår i deres tempo. Især små børn kan have svært ved at følge med, hvis det hele går for stærkt,« forklarer Grethe Kay-Müller.

Det er især vigtigt at gøre julen tryg for barnet, mener familieterapeut Kirsten Muus.

»Som voksen bør man holde igen på sig selv og huske, at det er barnet, som er det vigtige. Derfor skal man ikke lade sine egne følelser komme til udtryk og fortælle barnet, at man er ked af, at man ikke skal være sammen juleaften. For så kommer barnet i klemme og får svært ved at slappe af,« forklarer Kirsten Muss.

Peter Rasmussen, der er far til fem-årige Frida, blev skilt fra Fridas mor for et par år siden. Som noget af det første, blev de enige om, hvordan julen fremover skulle foregå. Det har resulteret i en plan, hvor de skiftes til at have Frida juleaften og nytårsaften frem for at holde flere juleaftener.

»Jeg synes, det fungerer godt. Jeg har indtrykket af, at Frida har det godt med det. Måske fordi hun kan mærke, at vi har det godt med det,« fortæller Peter Rasmussen, der til gengæld må vinke farvel til sin datter i juledagene, hvor hans ekskone Dorthe skal have hende.