Julemandshæren vender tilbage
Kunst ? En kunster vil på mandag rekonstruere Solvognens kanoniserede julemandshær i Magasin. En af ophavskvinderne kalder det for »et plat projekt«

»(...) og pludselig stod de allesammen i stormagasinet Magasin. Her delte de gaver ud til stormagasinets kunder. Gaver, som de havde pillet ned fra butikkens hylder.«
Lone Nyhuus tekst på kulturkanonens hjemmeside beskriver, hvad der skete 18. december 1974. Præcis kl. 12 væltede 100 falske julemænd fra teatergruppen Solvognen ud fra Norgesbådens bildæk og vakte dagen igennem betydelig opsigt i København - ikke mindst i Magasin, hvor uddelingen af butikkens varer førte til masseanholdelser af de selvbestaltede julemænd. Solvognens protest mod kommercialiseringen og småborgerliggørelsen af julen kom i år med i kulturkanonen, som Brian Mikkelsen satte i værk, og det kunne performancekunstneren Henrik Vestergaard Pedersen ikke sidde overhørig. Derfor vil Vestergaard Pedersen gentage Solvognens happening.
Han opfordrer nu til, at så mange som muligt støtter den danske kulturarv, Solvognen og Kanonen ved at møde op iklædt julemandskostume mandag 18. december kl. 12 i Magasins bogafdeling - præcis 32 år efter at Solvognens Julemandshær for første gang indtog stormagasinet.
»Man må tage imod opfordringen, når formanden for kanonudvalget for scenekunst, Flemming Enevold, skriver at værkerne ligefrem skriger på at blive iscenesat af vor tids spændende unge teaterinstruktører, « siger Henrik Vestergaard Pedersen.
»Jeg synes også, det er interessant, at en liberal/borgelig regering med kanoniseringen af Solvognens Julemandshær på den måde opfordrer til tyveri,« siger han.

Et plat projekt

Vestergaard Petersen siger til Nyhedsavisen, at han allerede har fået tilkendegivelser fra omkring 100 julemænd, der gerne vil gentage Solvognens aktion i Magasin. En af dem, der med garanti ikke tropper op med hvidt fuldskæg på, er Nina Rasmussen. Hun var i 1969 med til at grundlægge den politiske teatergruppe Solvognen, og hun deltog selv i Julemandshæren i 1974.
»Jeg synes, at det er et plat projekt, som ikke fortjener nogen som helst opmærksomhed. De må da finde på noget selv,« siger Nina Rasmussen.
Kritikken preller dog af på Henrik Vestergaard Pedersen, for ifølge ham handler al kunst i dag om at turde stå ved, at man stjæler.
»Jeg har undersøgt de her ting, og der bliver faktisk ikke lavet noget ny kunst i dag.«
Ifølge Henrik Vestergaard Pedersen, er det ikke meningen, at julemændene denne gang skal stjæle noget fra Magasin.