Julemænd demonstrerer imod besparelser
Julemandshæren fortsætter med at protestere over byrådets spareplan, og i går var turen kommet til Strøget, hvor de handlende århusianere blev budt på Luciaoptog, pebernødder og invitationer til stordemonstration næste onsdag. Målet er at få gen

På afstand lignede de almindelige julemænd, men efterhånden som de julehandlende århusianere nærmede sig kurvene med pebernødder, blev det tydeligt, at der var tale om en noget alternativ udgave. For selvom uniformerne var røde og huerne havde de obligatoriske knaster, fulgte der en flyer med pebernødderne.
Af den fremgik det, at julemændene er den såkaldte Julemandshær, der har sat sig for at fortsætte prosterne over oktober måneds budgetforlig.

»Velfærden er i fare, og det synes vi er helt forkert i et overflodssamfund som vores,« siger Per Kring, der er tovholder på aktionen på vegne af en række aktionsgrupper, der tæller personalegrupper indenfor børnepasning, ældrepleje, socialrådgivere og ansatte ved Århus Sporveje.
Julemandshæren er inspireret kunstnergruppen Solvognen, der tilbage i 1974 stod bag en aktion i Magasin i København, hvor de iført julemandskostumer stjal varer og gav dem til kunderne som en protest imod hvad de opfattede som velfærdsforringelser.
Per Kring understreger dog, at den århusianske udgave benytter sig af en anderledes fredelig fremgangsmåde.
»Efter vores opfattelse er Århus i denne tid en mørk by, og vi vil gerne bidrage med noget lys og hygge. Vi vil gerne vise, at man kan protestere på en positiv måde og vise, at det godt kan lade sig gøre at demonstrere uden slagord,« siger Per Kring.

Julemandshæren var første gang på banen, da borgmester Nicolai Wammen (S) den 3. december tændte byens store juletræ, og det var ifølge Per Kring en speciel oplevelse.
»Vi lagde stor vægt på, at det skulle være hyggeligt for børnene, men det var da mærkeligt at se borgmesteren i rollen som ham, der er en god mand for børnene, når vi mener, at han er lige præcis det modsatte,« siger Per Kring.
Julemandshæren vil lave yderligere tre aktioner, inden projektet kulminerer med en demonstration på Rådhuspladsen 20. december.