Julebukken er beskyttet mod napalm
Sikkerhedsvagter, overvågningskameraer og kemikalier fra flyindustrien skal forhindre, at verdens største julebuk i den svenske by Gävle ikke bliver ødelagt for 23. gang.

Af Niels Thimmer
nith@dny.dk
Der er noget helt galt med julen i Gävle. I 40 år er den svenske bys julestolthed – verdens største julebuk – år efter år blevet vandaliseret på de mest fantasifulde måder.
Blandt andet er den 13 meter høje og 7 meter lange julebuk blevet torpederet af en bil, har fået benene fjernet mens den et år ganske enkelt blev sprunget i luften. Oftest er julebukken dog bare blevet brændt af.
Siden 1988 har britiske bookmakere hvert år udbudt et væddemål på, om bukken ville overleve julen eller ej. Og dette er måske ikke så mærkeligt, da bukken ikke har overlevet til juleaften 22 ud af de 40 år, den er blevet opført..
Men nu vil de gæve Gävle-borgere ikke være med længere.

Denne jul har julebuk-kommiteen i Gävle taget hårde midler i brug for at beskytte byens julevaremærke.
Overvågningskameraer er blevet opstillet, hvor alle interesserede kan tjekke om bukken har det godt på hjemmesiden www.merjuligavle.se, mens et vagtkorps holder opsyn. Men her har svenskerne ikke stoppet.

En britisk ekspert i brandbeskyttelse er blevet fløjet ind, og har imprægneret hele julebukken i en kemisk substans, der forhindrer brand. Eksperten arbejder normalt med at sikre jumbojet mod brand, og ifølge julebuk-kommiteen garanterer han, at bukken ikke bukker under på grund af brand dette år.

»Ikke engang et bombardement med napalm vil kunne få bukken til at brænde i år,« siger brandeksperten Freddy Klassmo til Aftonbladet.
Selvom sikkerheden i år tilsyneladende skulle være på plads, er det dog ingen garanti for, at julebukken overlever helt til juleaften.


Ifølge julebuk-kommiten er der nemlig gået sport i at vandalisere julebukken – tilsyneladende også internationalt. Således blev en amerikansk statsborger i 2001 fængslet for ildspåsættelse i 18 dage, da han blev fanget på fersk gerning.
Året før skød ukendte gerningmænd iført julemandskostumer bukken i brand med brændende pile. Dengang var der ’kun’ ansat et vagtkorps til at forhindre vandalisme, men disse blev altså overrumplet.
Nu må svenskerne blot håbe på, at de endelig i år kan få en fredelig jul uden at deres kære, gamle buk må lide en alt for tidlig død. Bookmakerne tror ihvertfald på julebukken i år. I øjeblikket giver det kun pengene 1,25 gange igen, hvis bukken overlever.

 

Julebuk - kronologi:

Siden den store julebuk i Gävle blev sat op første gang i 1966, er den blevet ødelagt på adskillige måder. Her er et udpluk:

1969: Bukken blev brændt for første gang. Det skete nytårsaften.
1970: To heftigt berusede teenagere satte ild til bukken, blot seks timer efter den blev sat op.
1976: En bil kørte ind i bukken, som efterfølgende kollapsede og ikke var til at redde.
1979: Bukken blev brændt, inden den var bygget færdig. En ny buk blev bygget, men den blev efterfølgende revet i småstykker.
1987: Bukken blev brandsikret med kemikalier. Den blev alligevel brændt ned.
2000: Bukken blev skudt med brændende pile.
Kilde: Gävle Kommune