Jul i det offentlige: Hvad for en julegave??
Otte ud af ti medarbejdere i den private sektor får en julegave af arbejdsgiver. Det samme gælder kun for godt hver tredje ansatte i den offentlige sektor, viser en undersøgelse fra FOA. Foto: AP / POLFOTO
Man skal ikke regne med en gave fra chefen, hvis man er ansat på statens regning.

"I år får de ikke noget. Det skyldes, at vi har haft ansættelses- og indkøbsstop siden sommer for at rette økonomien op."

Det siger Rødovres borgmester Erik Nielsen. Men sådan lyder det over en bred kam fra de offentlige chefer.

For mens flere end otte ud af ti privatansatte flår gavepapir af pakkerne fra jobbet, så er der langt imellem juleanerkendelsen på politistationer og sygehuse. Kun hver tredje offentlige ansatte får en gave.

"Der er ingen tradition for ved politiet, at arbejdsgiver, altså politiet, betaler noget som helst, når det gælder julegaver," fortæller Peter Ibsen, formand for Politiforbundet til Newspaq.

Hvis man inden for ordensmagten vil belønnes ved juletid med en lille anerkendelse, er det noget, de ansatte selv står for.

"Det er et glas rødvin, en øl eller juleglögg alt efter, hvad de ansatte selv beslutter, og så er det jo så også de ansatte, der selv arrangere og betaler for det," forklarer formanden.

På landets sygehuse er der også tomt på gavehylderne.

"Det største, jeg har fået, er et julekort fra min afdelingssygeplejerske - og det er ikke engang løgn," griner sygeplejerske Louise Kure, der sidder i kredsbestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd. Hun understreger, at afdelingssygeplejersken selv havde betalt for kortet, der blev set som en anerkendelse.

"Altså julegaver er ikke noget, vi får. Man kan da godt blive en smule småmisundelig, når man hører om, hvad andre får, men sådan er det. Det er jo vilkårene," forklarer Louise Kure.

Under juletræerne hos de ansatte i Rødovre Kommune kommer der heller ikke til at ligge en gave fra arbejdsgiveren.

De godt 3.400 ansatte plejer ellers at få to flasker vin i julegave - men altså ikke i år på grund af kommunens indkøbsstop.

"Til gengæld giver vi to flasker vin og en nytårshilsen i begyndelsen af det nye år," fastslår borgmester Erik Nielsen. Han er ked af situationen, da han ved, at de ansatte netop på grund af de trængte tider har arbejdet endnu hårdere i år.

Næstformand for 18.000 hjemmehjælpere og sosu-assistenter i Storkøbenhavn, Marianne Jensen, nikker genkendende til billedet af en spare-jul i det offentlige:

"Vi hører tit fra vores offentligt ansatte medlemmer, at de synes, at det er mærkeligt, at de ikke bare kan få en lille gave som anerkendelse for deres arbejde," siger Marianne Jensen, næstformand for FOA SOSU.

Marianne Jensen finder det besynderligt, at kommuner dropper julegaven med henvisning til, at der er fyret folk.

"Det er klart, at hvis valget står mellem en julegave eller at beholde to medarbejdere, så havde de ansatte nok fravalgt gaven. Sådan kan man ikke sætte tingene op. Og er det kun i det offentlige, at man skal tænke sådan?" siger Marianne Jensen.